Skremt av bittesmå plastbiter i fjæra

Sorterer innendørs. Søppel plukket på Akerøya blir tatt med til Skjærhalden for å bli gransket i ro og mak innendørs. Fra venstre fagsjef i Oslofjordens Friluftsråd, Tom Sørum, naturveileder Grethe Hillersøy, Statens Naturoppsyn, avdelingsleder Eivind Børresen fra Skjærgårdstjenesten og rådgiver Liv Marit Hansen fra Oslofjordens Friluftsråd. Alle foto: Marte Stensland Jørgensen

Sorterer innendørs. Søppel plukket på Akerøya blir tatt med til Skjærhalden for å bli gransket i ro og mak innendørs. Fra venstre fagsjef i Oslofjordens Friluftsråd, Tom Sørum, naturveileder Grethe Hillersøy, Statens Naturoppsyn, avdelingsleder Eivind Børresen fra Skjærgårdstjenesten og rådgiver Liv Marit Hansen fra Oslofjordens Friluftsråd. Alle foto: Marte Stensland Jørgensen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Her er søppelberget fra Akerøya – klart til å bli plukket med pinsett og analysert.

DEL

På toppen av søppelhaugen ligger det en død sjøfugl, tilgriset av olje. Oljen har fungert som lim, slik at det har festet seg plastråstoff til fjærene.
På sorteringsbordet vrimler det også av bittesmå plastbiter – med en størrelse som egner seg best for pinsett. Perspektivene er skremmende.
–Det tar flere hundre år å bryte ned plasten. Den blir til bittesmå biter, som vi til slutt finner igjen i magen på kreps og marine dyr. På plasten kan det følge med vannavstøtende miljøgifter, sier rådgiver i Oslofjordens Friluftsråd, Liv Marit Hansen.
Dyr i havet og sjøfugl oppfatter plastbitene som mat og spiser. På den måten havner plastbitene i næringskjedene.

Søppelstudium

Akerøya, ytterst på Hvaler, er et av sju steder i Norge hvor vinterens søppelhav skal analyseres. Prosjektet springer ut fra Oslo- Paris konvensjonen for observasjon av marint søppel.
Søppelberget er tatt inn til Skjærhalden for å bli jobbet med innendørs.
Det er tre ting som overrasker og sjokkerer søppelgranskerne: Det er alle de bittesmå plastbitene, det er mengden av store og små biter av tauverk i fjæra – og det er mengden av bursdagsballonger som havner i sjøen.

Her er resten av fangsten

Søppelplukkerne er fra Oslofjordens Friluftsråd, Skjærgårdstjenesten og Statens Naturoppsyn.
På sorteringsborde har de også mye innføringshylstere for tamponger etter søppelsankingen i strandkanten på Akerøya. Og de har en kasse de fyller med bomullspinner.
– Folk skyller ned bomullspinnene i do. Dette passerer antagelig gjennom renseanleggene og driver til slutt til havs, sier de.

Mye impregnert treverk

Metodikken på Akerøya er å finplukke et område på 100 meter strandlinje ytterst på øya.
I tillegg har plukkerne gått over et område på 1.000 meter strandlinje hvor de kun har tatt med større gjenstander.
– Det dreier seg om bøyer, fiskekasser, blåser og kanner. Vi finner mye treverk – mest impregnert. Mye er planker fra bryggene, forklarer arbeidsgjengen som sorterer søppelet.
Liv Marit Hansen fra Oslofjordens Friluftsråd bruker pinsett som arbeidsredskap. Hun supplerer:
– Vi finner mye rester av garn og tauverk i alle mulige lengder og størrelser. Det er 10.000 vis av taustumper innenfor det området vi har registrert på. Det er helt vanvittige mengder.
– Dette flyter langt
På søppelsorteringsbordet ligger det også mye korker og haggelpatroner fra jaktsesongen.
– Søppel holder seg flytende. Det er knapt grenser for hvor langt dette kan drive, forklarer avdelingsleder i Skjærgårstjenesten, Eivind Børresen.
På Hvaler er det registrert gjenstander med opprinnelsessted i Danmark, Holland, Latvia, Riga, England og Skottland.

Er ikke blitt klokere

Børresen mener at hvis skipstrafikken, lystbåtflåten og fiskerne hadde sikret dekkslasten bedre, kunne mengden avfall i sjøen vært mindre.
–Vi i Skjærgårdstjenesten er ikke blitt noe klokere så langt, sier Børresen til FB når sorteringsjobben er halvferdig. Rådgiver Hansen fra Oslofjordens Friluftsråd legger til:
– I 2012 skal vi registrere søppelmengden på alle strendene som er med i prosjektet og rapportere det vi har funnet. Så får vi se hvordan utviklingen blir over tid.
@Sitat.sign.nyh:Liv Marit Hansen, rådgiver i OF

Artikkeltags