Mathias (16) må gå nesten en tredjedel av skoleveien på 12,4 kilometer

Langt å gå: Før han kan ta bussen 8,8 kilometer til Frederik II, må Mathias Johannessen gå nesten fire kilometer langs Solliveien. Fylkeskommunen makter nemlig ikke gi ham samme  transporttilbud fra hjemmeadressen etter grunnskolen.

Langt å gå: Før han kan ta bussen 8,8 kilometer til Frederik II, må Mathias Johannessen gå nesten fire kilometer langs Solliveien. Fylkeskommunen makter nemlig ikke gi ham samme transporttilbud fra hjemmeadressen etter grunnskolen. Foto:

I ti år har Mathias Johannessen (16) tatt buss til skolen. Denne høsten forsvant busstilbudet. Nå må han gå nesten fire kilometer før han kan gå på bussen, fordi fylkeskommunen har satt en grense på inntil seks kilometer til bussen. Det synes ikke skoleeleven på Frederik II er greit.

DEL

Leder av fylkestingets samferdselskomité, Olav Moe, skjønner Mathias' frustrasjon, og innrømmer glatt at politikerne neppe fulgte helt med i timen da det ble bestemt retningslinjer.

For ordlyden i retningslinjene er ikke til å ta feil av. De sier at inntil seks kilometer gangvei er akseptabelt. Det kan i praksis bety at du kan havne i en situasjon der du går flere kilometer enn du flyttes med bussen.

For Mathias' vedkommende, så har han 3,6 kilometer fra busstoppet ved Rostadneset på fylkesvei 112 til busstoppet ved Rolvsøysund Bru. Fra Rolvsøysund Bru til Frederik II er det 8,8 kilometer. (Vi har målt med Google Maps.)

12,8 kilometer: Dagen starter med en gåtur på nærmere fire kilometer før Mathias Johannessen kan sette seg på skolebussen i 8,8 kilometer til Frederik II, hvis han rekker avgangen. Ellers kommer han for sent hvis han må ta rutebussen. Kart: Google Maps/Elisabeth Skovly

12,8 kilometer: Dagen starter med en gåtur på nærmere fire kilometer før Mathias Johannessen kan sette seg på skolebussen i 8,8 kilometer til Frederik II, hvis han rekker avgangen. Ellers kommer han for sent hvis han må ta rutebussen. Kart: Google Maps/Elisabeth Skovly

Eleven på service og samferdsel går altså en tredjedel, eller 29 prosent, av veien. Og det er intet busstilbud på Solliveien for ham som Frederik-elev.

Blir svett

– Hvordan er det å tenke på at du kunne risikert å gå helt opp mot seks kilometer hver dag?
– Det føles ikke noe ålreit å starte dagen med sekk og bag og føle deg svett etter å ha trasket i 45 minutter. I tillegg er jo ikke gangveien langs Solliveien særlig mye å skryte av. Den minner om en anleggsplass der det er groper, omveier og mye dårlig underlag, sier tenåringen.

For den 600-linjen som kjører forbi døra hans har bare med seg elever til Greåker videregående, og passerer for sent til skolestarten klokken 08.00. Bussen fra Sarpsborg via Glemmen til Frederik II kommer tidligere. Så langt i år har Mathias kommet mye for sent, og har måttet gå litt tidligere hjem for å få transportlogistikken til å gå opp. Ofte er han hjemme rundt klokken 16.30.

– Det føles litt dumt, for jeg må tidlig opp (klokken 06.00) hvis jeg skal gå og rekke bussen som kommer rundt klokken 07.15 på fylkesvei 109. Og ofte er det lang vei hjem også.

– Men hva med å sykle?

– Jo takk, det har jeg prøvd, med det resultatet at sykkelen punkterer ofte. For gang- og sykkelstien langs fylkesvei 112 (Solliveien) er jo en byggeplass med opptil sju oppgravde punkter på det meste. Så det er ikke så enkelt å ta seg frem der på fiendtlig underlag, mener Mathias.

Til ingen nytte: Busstoppet noen hundre meter fra døra til Mathias Johannessen er til ingen nytte. Han får ikke buss til skolen fra Solliveien.

Til ingen nytte: Busstoppet noen hundre meter fra døra til Mathias Johannessen er til ingen nytte. Han får ikke buss til skolen fra Solliveien. Foto:


Forståelse

Men hva kan så politiker Moe gjøre?

– Jeg har både forståelse og sympati for at dette føles feil, og her ble det et uheldig utslag for Mathias. Kravet er strengt, men slik jeg har undersøkt saken, så er den håndtert etter retningslinjene. Men jeg synes ikke dermed dette er riktig. Dette må bli en oppgave for politikerne i det nye Vikenstyret, og jeg skal i alle fall spille inn denne saken til min etterkommer.

– De må se nærmere på rettighetene til elever på videregående skole. For jeg føler at regelverket her har et hull, at det slår svært uheldig ut, sier Moe.

Han har hatt kontakt med mora til Mathias, og Ida Bach sier hun hadde en hyggelig samtale med Moe vedrørende familiens utfordring.

– Det som likevel forundrer meg, er at han selv har vært med på disse bestemmelsene, også kan sitte og si at han selv ville jo ikke ha gått den avstanden. Jeg føler grensene er hårreisende, og halvannen time hver dag fem dager i uka føles feil.

– Min sønn trenger litt hjelp nå, ikke når motivasjonen og interessen for å få seg en utdanning har forsvunnet, fordi fraværet blir for stort. Han kommer jo mye for sent på grunn av gangavstanden. Eller i beste fall at han fullfører skolegangen, men med nedsatt karakter i både orden og de ulike fagene fordi han kommer så mye for sent hver uke, sier moren som har mer krutt på lager:

Dårlig fremkommelighet: Gangveien langs Solliveien har vært byggeplass lenge. Fremkommeligheten er langt fra optimal.

Dårlig fremkommelighet: Gangveien langs Solliveien har vært byggeplass lenge. Fremkommeligheten er langt fra optimal. Foto:


Trist

– Jeg opplever det som fryktelig trist å se hvor lite Fredrikstad kommune, Østfold fylke og delvis også Frederik II gjør for at elevene skal kunne komme seg til og fra skolen. Ønsker de ikke ungdommene opp og frem her i livet? Ønsker de ikke arbeidsvillige og friske ungdommer til skolene for å få seg en utdanning? Min sønn trives på skolen, mens hans reisemønster tar piffen fra ham, sier moren.

Hun sier at det nok kan være greit at sønnen sykler mens været tillater det i den lyse årstiden.

– Men når det regner strikkepinner sideveis og blåser nordavind, så kan det både være at både elev og veske blir dyvåte. Og det er ikke så enkelt å ta seg frem hvis det er hålkeføre. Jeg synes ikke dette er godt nok, sier Ida Bach.

Artikkeltags