Gå til sidens hovedinnhold

Rekordtall for folkehøgskolene

Artikkelen er over 4 år gammel

Den 1. juli hadde 6980 elever takket ja til et år på folkehøgskole. Det er en økning på 3,1 % fra 2015.

Siden 2006 har antall elever på landets 80 folkehøgskoler økt med nesten 20 %.

– Vi tror flere har fått øynene opp for det et folkehøgskoleår faktisk gir, som læringsglede, økt samarbeidskompetanse og faglig utvikling, sier daglig leder for informasjonskontoret for folkehøgskolene, Dorte Birch, i en pressemelding.

Søker tidligere

Skoleåret 2015/2016 var rekordstort for folkehøgskolene og aldri har flere elever sett verdien av et år der lysten og motivasjonen til å lære står i fokus. De mest populære skolene for 2016/2017 har vært fulle i lang tid.

– Dette sender et tydelig signal til resten av skole-Norge. Når karakterpresset øker på alle andre arenaer, blir det stadig viktigere med en motvekt. Uten verken karakterer eller eksamener evner folkehøgskolene å gå elevene lyst og motivasjon til å lære, sier Tor Grønvik, daglig leder for informasjonskontoret for kristen folkehøgskole, i samme pressemelding.

– Folkehøgskolene blir enda viktigere fremover

Venstreleder Trine Skei Grande oppfordrer elever som er usikre på neste års studieretning, å ta et år på folkehøgskole.

– De endringene vi som samfunn skal gjennom fremover handler om folk, for det er folk som skal skape endringene. Med andre ord vil vi måtte snu "hva skal du bli, til hvem du skal bli".

Stortingspolitikeren mener folkehøgskolene er flinkere til å se enkeltmenneskene i utdanningssystemet enn universitetene og høgskolene.

– Poenget med skoler må være å se hva som er inne i et menneske, og dyrke frem kvaliteter og talent hos den enkelte. Det er ikke vårt firkanta utdanningssystem laget for nå. Her seiler folkehøgskolene frem som et viktig bidrag til framtida, avslutter Grande til folkehogskole.no.

Fortsatt tid til å søke

Det er ingen søknadsfrist på folkehøgskolene. Plassene fylles likevel raskt og informasjonskontoret for folkehøgskolene anbefaler alle å søke så raskt som mulig. For studenter som ikke fikk førstevalgene sine oppfyllt gjennom Samordna Opptak, er det fortsatt mulig å velge folkehøgskole. Oversikt over ledige restplasser oppdateres kontinuerlig på http://www.folkehogskole.no/

5 tips til deg uten studieplass:

1. Sjekk listen over studier med ledige studieplasser. Den legges ut kl. 09.00 den 19. juli på samordnaopptak.no. Kanskje du finnet et studium som passer deg.

2. Kom du ikke inn på drømmestudiet, så kan du bruke det neste året til å forberede poengene dine.

3. Tenk alternative studiemuligheter.

4. Bruk året til noe gøy og nyttig. Arbeidserfaring kan være positivt, og du kan lære mye av å reise. Folkehøgskole er en mulighet.

5. Begynn forberedelsene til studievalget tidlig, slik at du har oversikt over kvalifikasjonskrav og frister, og for å kunne tenke nøye gjennom valget ditt.

Kilde: Høgskolen i Oslo og Akershus

 

Kommentarer til denne saken