Fredriksstad Blad skrev mandag om elever som har søkt seg inn på diplomatene-linja til Frederik II videregående skole, men som i sommer fikk beskjed om at linja var lagt ned. Elevene følte seg lurt av skolen. Beskjeden fikk de gjennom en rubrikk på hjemmesiden til skolen, og det var etter at elevene allerede hadde takket ja til studieplassen og dermed sagt fra seg andre muligheter.

Oppretter klasse likevel

– Vi har jobbet veldig hardt hele høsten for å komme inn på dette tilbudet. Skolen har reklamert for dette i hele år, og nå blir det plutselig ikke noe av. Vi forstår ikke, sa Synne Holt Didriksen til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Like fraværsregler i de videregående skolene

Nå snur Frederik II i saken, ifølge NRK Østfold.

– Vi ser nå på hvor mange det er som har søkt på dette, og vil samle disse i en klasse. De vil også bli tilbudt de opprinnelige fagene de har forventet i år to, sier rektor Leif Rune Østli til NRK Østfold.

Diplomatene-linja er et tilbud for elever som er opptatt av nasjonal og internasjonal politikk, samt språk og andre kulturer. Klassen ble opprettet i 2015 for første gang, men allerede i år legges altså tilbudet ned for nye elever.

LES OGSÅ: Elevrådet på Frederik II synes en fraværsgrense er dårlig prioritering: – Tenk trivsel fremfor tvang

– Supert at de snur

Marcus Johan Karstensen (16) og Synne Holt Didriksen (16) er fornøyde med at skolen nå bestemmer seg for å likevel ha en diplomatene-klasse, men mener at prosessen og informasjonen har stått til stryk.

– Det er selvfølgelig supert at de snur, men jeg er fortsatt litt skeptisk. I går snakket vi sammen, mange av oss som ønsket oss til diplomatene-linja, og vi føler at mye av det rektor sa til Fredriksstad Blad ikke stemmer overens med den informasjonen vi har fått tidligere, sier Marcus og fortsetter:

– For eksempel uttalte han at det aldri var meningen at det skulle være en egen linje og klasse, men at det skulle være valgfag man kunne velge i andre klasse. Da vi fikk informasjon om tilbudet fikk vi helt klar beskjed om at det skulle være en egen klasse.

Fikk info gjennom media

Det er Synne enig i.

– Ja, det skulle være en klasse gjennom et treårig skoleløp, men at det først kom valgfag det andre året. Men hele poenget var at vi ville være en samlet klasse, klasseturene var ikke det viktige. Rektor hadde tynne argumenter, sier hun.

Verken Synne eller Marcus har fått noen beskjed fra skolen om at det likevel blir laget en diplomatene-klasse.

– Sånn var det også da linjen ble droppet. Vi fikk ingen beskjeder, og måtte ringe skolen selv for å spørre og mase. Det har vært ganske kaotisk, mener Synne.

Likevel er hun glad for at skolen nå kan tilby den linjen hun opprinnelig ønsket seg.

– Jeg er veldig glad for at de så muligheten til å kjøre linjen uten studieturene. Det var gode nyheter å få i morges.

Sender info i dag

Rektor ved Frederik II, Leif Rune Østli, medgir at informasjonen fra skolen har vært dårlig.

– Ja, jeg kan være enig i det. Jeg ser at vi har vært sent ute med informasjonen. Det kan vi lære av og bli bedre på. Vi sender uansett ut informasjon til elevene i løpet av dagen, sier han til FB.

Nå har elevene en frist frem til 3. august for å melde sin interesse for diplomatene-linja. Men rektor tror ikke det vil bli voldsom pågang.

– Jeg har ikke inntrykk av at det er snakk om veldig mange elever. Vi har rom for maks én slik klasse, men for at det skal gå rundt økonomisk må vi ha over tjue elever i klassen. Vi får se hva vi har å jobbe ut fra etter 3. august, sier han.

Angående reisevirksomheten i klassen, kan rektor fortelle at alle reiser utgår i kommende skoleår.

– Vi må ha en prosess der vi kan få frem argumenter og ønsker fra både ledelsen, lærere og elever. Vi må drive skole og reisevirksomhet etter gratisprinsippet, og vil prøve å løse det på best mulig måte. Så ser vi hvordan vi gjør det fra neste skoleår, sier Østli.