Gå til sidens hovedinnhold

Totalforbudet mot ild oppheves: – Jeg er glad det er over

Artikkelen er over 2 år gammel

Brannsjefen har i dag opphevet totalforbudet mot å gjøre opp ild i Fredrikstad og på Hvaler. Han roser befolkningen for å ha respektert forbudet. – Folk har vært flinke.

– Jeg, som alle andre, trives med en flott sommer, men det har vært noen krevende uker for oss med ulike oppdrag. Jeg er helt åpenbart glad for at det nå er over, sier brannsjef for Fredrikstad brann- og redningskorps, Stein Didrik Laache.

Denne sommeren har vært helt spesiell på mange måter, og i skog og mark har det vært knusktørt.

Skogbrannindeksen har vist at skogbrannfaren i store perioder har vært helt ekstrem, og det har vært flere skogbranner flere steder i landet.

Men endelig er sommeren og det ekstremt tørre været på hell – og fuktigheten er på vei tilbake i bakken.

Håper på enda mer regn

At totalforbudet mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark nå oppheves, innebærer fortsatt at det fremdeles er et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, med unntak av på godkjente bålplasser.

Dette forbudet er det "vanlige" bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september hvert år.

– Hva er det som nå gjør dere opphever totalforbudet?

– Vi har fått en merkbar værforandring med kjøligere vær og mer nedbør. Jeg skulle nok sett at vi hadde fått enda mer regn, men i sum er det nå slik at skogbrannindeksen er såpass mye lavere, at vi kan gå tilbake til den ordinære sommertilstanden, hvor det er lov å tenne bål på bålplassene, forklarer brannsjefen.

Nye vurderinger hver uke

Han sier at det nå er fuktigere i grunnen, men at skogen bærer preg av at det har vært en svært tørr vår og sommer.

– Vegetasjonen på overflaten tar nå til seg fuktighet. Situasjonen er en helt annen enn den vi hadde for bare få uker siden. Skulle det likevel plutselig bli veldig varmt og tørke igjen, må vi ta en ny vurdering. Dette ser vi på fra uke til uke.

Brannsjefen oppfordrer befolkningen til å være varsomme når de bruker bålplassene og når de ellers ferdes i skog og mark.

– Folk har vært flinke

Laache forteller at de har fått mange henvendelser gjennom sommeren, og sa til FB tidligere i sommer at folk varslet om andre og lurte på om de kunne grille hjemme i hagen.

– Jeg vil benytte anledningen til å rose befolkningen både på Hvaler og i Fredrikstad. Det har vært få tilfeller av branntilløp, og det er helt åpenbart at folk har vært flinke og tatt hensyn. Vi har også fått uvanlig mange henvendelser, så mitt bilde er at befolkningen har vært ekstra oppmerksomme i sommer. Det setter vi enormt stor pris på.

Dropp engangsgrillen

I en melding på kommunens nettsider oppfordres folk til å droppe engangsgrillen. «Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Vi anbefaler derfor at befolkningen lar være å benytte denne type grill. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill», oppfordrer kommunen.

LES OGSÅ: Brannvernforeningen vil stanse salg av engangsgriller

De ber folk plasserer grillene på et trygt underlag og gjerne bruker godkjente grill- og bålplasser.

Kommentarer til denne saken