Nå er ett av landets farligste skjær merket – på Hvaler

  Kystverket og Gjensidigestiftelsen er godt i gang med å merke skjær utenfor Skjærhalden, etter tips fra publikum

  Av
  Artikkelen er over 3 år gammel

  Skjæret på Hvaler er ett av landets farligste. Nå er det godt merket etter tips fra publikum.

  DEL

  Mangel på god kartkunnskap samt manglende merking av skjær er tydeligvis en dårlig kombinasjon. Det ble starten på «Merk skjæret»-kampanjen våren 2015.

  100 skjær skal merkes langs Norges kyst. To av disse ligger i Østfold, det ene ved Hankø, og det andre sydvest for Lille Bryggeholmen i Hvaler kommune.

  – Skjæret som ligger på Hvaler er det første som merkes i år og markerer starten på et omfattende merkearbeid som skal utføres fra Østfold til Finnmark i år, sier Lars Erik Mørk på vegne av Merk skjæret.

  Kystverket mener at skjæret ved Lille Bryggeholmen er et av landets aller farligste skjær.

  100 av 1500 merkes

  Stor jobb: Det var meget hardt grunnfjell å bore i og det tok noen timer før stangen var oppe. Foto: Merk skjæret

  Stor jobb: Det var meget hardt grunnfjell å bore i og det tok noen timer før stangen var oppe. Foto: Merk skjæret

  Det var etter den varme sommeren vi hadde i 2014 at forsikringsselskapene fikk mye å gjøre. Rekordmange båteiere hadde vært uheldige og kjørt båten i et skjær.

  Ifølge Finans Norge økte erstatningene til fritidsbåter med 38 prosent i fjor sammenlignet med året før. Totalt ble det utbetalt 406 millioner kroner fordelt på 8700 skadesaker. De aller fleste av disse var havari-relaterte. Det var ny rekord, står det på Merk skjærets nettsider.

  Dermed inviterte Kystverket og Gjensidigestiftelsen publikum til å tipse om farlige skjær. Over 1500 tips kom inn og ble merket på et interaktivt kart på nettet.

  Nå skal altså 100 av disse skjærene merkes. De vil bli utstyrt med en merkestang i et nytt komposittmateriale som har veldig lang varighet og minimale vedlikeholdskostnader.

  Les også mer om Merk skjæret her.

  Fordel for båtfolket

  Kaptein Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Rescue ønsker skjærmerkingene velkommen. Da det ble klart at to skjær i Østfold skulle merkes uttalte han at mange ikke har nok kartkunnskaper til å ferdes sikkert på sjøen.

  – Det er ikke til å stikke under en stol at det skorter litt på kartkunnskapene hos mange. På generelt grunnlag er all merking av skjær bra, spesielt i nærheten der det er mye båttrafikk, sier Bustgaard.

  – Bedre merking er kun til fordel for båtfolket. En stor del av våre oppdrag sommeren 2014 var å dra folk av grunn. Selv om det viktigste er å følge med på kartet, er det tydelig at kanskje merking kan hjelpe på problemet, mener han.

  P.S. Merkingen av skjæret ved Lille Bryggeholmen ble en krevende affære. Det var veldig hardt grunnfjell, og Kystverket brukte mye lenger tid enn planlagt på å bore hull til stangen som ble satt ned.

  – Vanligvis tar det et par timer, de brukte over 4 timer, får FB opplyst.

  Artikkeltags