Fikk lapp med kjeft for å henge ut klesvasken: «Respekter våres høytidsdager»

IKKE POPULÆRT: "Respekter våres høytidsdager", mener avsenderen som la denne lappen i postkassen til Alija Alajbegovic og foreldrene. Alija tar gjerne en prat om hva som er greit og ikke på søndager og helligdager, men ønsker seg dialog fremfor anonyme brev i postkassen.

IKKE POPULÆRT: "Respekter våres høytidsdager", mener avsenderen som la denne lappen i postkassen til Alija Alajbegovic og foreldrene. Alija tar gjerne en prat om hva som er greit og ikke på søndager og helligdager, men ønsker seg dialog fremfor anonyme brev i postkassen. Foto:

Han ble ganske forbauset, Alija Alajbegovic, da han onsdag fant en lapp i postkassen. «Vi er flere naboer som ser oss lei på deres klesvask hver søndag», står det på lappen.

DEL

– Er det flere som blir påvirket negativt av at folk henger opp klesvasken sin på fridager, undrer Alija seg over.

Han bor i Grensen på Selbak sammen med moren og faren sin. De har bodd i eneboligen siden 2004, men har aldri tidligere fått noen reaksjoner på klestørk. Derfor er han ganske overrasket over reaksjonen. Og, ikke minst, over at den kommer som en anonym lapp i postkassen.

Bor i enebolig

– Hvis det virkelig er klesvasken som plager vedkommende, kunne man ha kommet og sagt det. Hvis det er noe som stikker dypere enn det ... Igjen – da burde man komme og si det til oss da også. Er det flere som mener det samme, så samle gjerne underskrifter og gi oss beskjed, sier Alija.

Familien bor i en enebolig og har veranda på baksiden av huset. Det er ved verandaen de pleier å henge ut klesvask til tørk, noe en eller annen tydeligvis har reagert på.

Lov om helligdagsfred

Dette er formålet med loven:

«For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov.»

Paragraf 3 sier:

På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.

Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

Kilde: Lovdata.no

– Vi er flere naboer som ser oss lei på deres klesvask hver søndag og alle helligdager som påske – pinse – 1. mai. 17. mai. Hele året, står det på lappen.

Laster avstemning...

– Offentlige flaggdager skal bare det norske flagg henges ut. P.S. respekter våres høytidsdager, står det på arket.

GREIT ELLER IKKE? Alija Alajbegovic vasker og henger opp klær når det er fridager og han derfor har tid. Det har han fått reaksjoner på, og spør seg hva andre mener om saken.

GREIT ELLER IKKE? Alija Alajbegovic vasker og henger opp klær når det er fridager og han derfor har tid. Det har han fått reaksjoner på, og spør seg hva andre mener om saken. Foto:

– Lager ikke støy

– Henger dere ofte ut klesvask på søndager?

– For å være ærlig, gjør vi det på dager når vi har fri og tid til det, sier han.

Alija sier de er godt kjent med lov om helligdagsfred.

– Det er jo ikke sånn at vi snekrer, spiller høy musikk eller klipper gresset, sier han.

Om klesvask faller inn under bestemmelsen er mer tvilsomt, ifølge operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt.

– Det har i hvert fall ikke noe med freden å gjøre, det må i så fall handle om verdighet. Det er vel noe som har vært igjen fra gammelt av. Det er i hvert fall ikke noe som politiet bryr seg med, sier han.

Det i motsetning til at folk får tilsnakk og i verste fall kan bli bøtelagt for å støye på disse dagene.

Prest: – Verken snakk om synd eller folkeskikk

Temaet har med jevne mellomrom vært oppe også på andre kanter av landet. Sogneprest Svein Håland i Gimsøy og Nenset menighet i Skien, var nettopp mest opptatt av naboskap da han ble intervjuet av Varden for en tid tilbake:

– Støy er jo en ting. Man skal vel ikke klippe gresset på søndager, men når det kommer til det å henge opp klesvask er det vel litt forskjellig hva folk mener. Jeg diskuterte det med en yngre kollega før dere kom. Han så ikke noe feil ved det, mens jeg tenker at det er noe man kan gjøre resten av uka. Det handler nok kanskje litt om hvilken generasjon man tilhører, mener Håland, som understreker at det verken er snakk om synd eller brudd på folkeskikk etter hans syn.

Mange borettslag og sameier har imidlertid husregler om tidspunkter for klesvask og klestørk.

– Det er jo ikke sånn at vi bor i en blokk. Det er vår egen eiendom, vi har klærne på egen veranda. Så lenge det ikke bråker, forstyrrer søvn eller noe annet, kan jeg ikke forstå det, sier Alija til FB.

Hva mener du? Er det greit å henge ut stativ med klesvask på søndager og helligdager? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Artikkeltags