Fra kjøk­ken­benken til eget bryg­ger­hus

Bruser over av forventning: Fra venstre Christer Edvartsen (34) og Halvor Lindrupsen (30) har sagt opp jobbene for å starte mikrobryggeri på Torp Brug. Foto: Erik Hagen

Bruser over av forventning: Fra venstre Christer Edvartsen (34) og Halvor Lindrupsen (30) har sagt opp jobbene for å starte mikrobryggeri på Torp Brug. Foto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Én ting er å hånd­te­re 20-li­ter­stan­ken hjem­me. Noe helt an­net er å få alt til å klaf­fe i seks gjærings-tan­ker à 500 li­ter.

DEL

Den fers­ke bryg­ge­ri­mes­te­ren dro i for­ri­ge uke på stu­die­tur til Sør­lan­det. Chris­ter Ed­vart­sen (34) tråkket i hæ­le­ne på bryggerimesteren hos mikrobryggeriet Nøgne Ø i Grimstad. I flere år har han bryg­get øl hjem­me, dre­vet po­pu­lær ølblogg og blitt en skik­ke­lig øl­nerd. Så i høst ringte karen som skulle bli partneren hans – Halvor Lindrupsen (30).

– Jeg kjente ham ikke. Men da han spurte om jeg ville bli bryggerimester, kunne jeg jo ikke si nei, sier Edvartsen.

Les også: Ønskes kjøpt: Forventninger

Folk sa høl i hue

Vi står i det som en gang var sagbruket på Torp. Om en snau måned håper de to gründerne at deres øl skal stå og godgjøre seg på gjæringstankene. I sommer skal Fredrikstad-folk få servert et nytt, lokalt mikrobrygg. Investorer har gått inn med nesten to millioner i kapital til opprettelsen av det som skal hete Ego Brygghus. Drøye millionen forsvinner allerede nå til utstyr og ingredienser.

– Vi har litt buffer, men må begynne å tjene penger rimelig kjapt, sier Lindrupsen.

Begge har sagt opp jobbene. Lindrupsen i Begbyenga barnehage, og Edvartsen som utvikler i VG.

– Mange har sagt at dette er høl i huet. Men det er nå vi har muligheten. Vi er begge skikkelig ølnerder, og skal få til å lage skikkelig god øl, sier Edvartsen.

– Jeg har hatt lyst til dette i mange år. Nå skal vi holde på med det vi begge elsker, legger Lindrupsen til.

Her kan du se hvem som tidligere har vært med i våre serie: Skaperne

Les også: Nyetableringer i distriktet

Finne trofaste kunder

– I starten blir det nok ikke så vanskelig å få ølet ut til puber. Ølsteder er svært interessert i ny og fremmed øl. Men utfordringen blir å lage så god øl at pubene tar inn mer enn den første vendingen. Folk må kjøpe det, sier Lindrupsen.

I første omgang vil de henvende seg til lokale serveringssteder, og noen større matbutikker i distriktet.

– Jeg har gjennom ølnettverket fått en del kontakter. Vi er ikke avhengig av å selge massive mengder, rett og slett fordi produksjonen blir liten. Men ølet må ut, sier Edvartsen.

Dette ser skaperne

– Dyrt å være fattig

Spesialøltrenden i Norge er fremdeles på vei opp, og i januar var 44 mikrobryggerier registrert hos Bryggeri- og drikkevareforeningen. Gutta tror godt øl selger godt øl.

– Jeg tror vi drar hverandre opp. Vi har fremdeles en svært liten andel av markedet, sier Edvartsen.

At mikrobryggeriet Nøisom ligger lenger sør langs riksvei 111, på Øra, håper gründerne kan telle positivt.

– Det hadde jo vært bra om vi kunne hjulpet hverandre litt, og for eksempel bestilt ingredienser sammen. For det er dyrt å være fattig.

Det beste hadde jo vært om vi kunne bestilt en trailer med malt, men det har vi ikke råd til, ler de to.
 

Artikkeltags