Selbak eller Sellebakk? Snart kommer avgjørelsen

SPENTE: Tor Erik Jakobsen og Torun Vallestrand er i utgangspunktet litt uenige, Tor Erik har stor forkjærlighet for Selbak-navnet. Han spør seg om en eventuell endring av stedsnavn til Sellebakk vil få betydning for for eksempel Selbak torv.

SPENTE: Tor Erik Jakobsen og Torun Vallestrand er i utgangspunktet litt uenige, Tor Erik har stor forkjærlighet for Selbak-navnet. Han spør seg om en eventuell endring av stedsnavn til Sellebakk vil få betydning for for eksempel Selbak torv. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Om noen måneder bestemmer Kartverket hva «barnet» skal hete – Selbak, Selbakk eller Sellebakk.

DEL

Nederst i saken kan du selv stemme på hva stedet bør hete.

– Jeg kommer til evig tid til å oppfatte dette som Selbak. Selbak er et sted på Sellebakk, mener pensjonert lærer og ivrig lokalentusiast Tor Erik Jakobsen og peker ut på torvet.

Magefølelsen er ikke i tråd med høringsuttalelsen lokalsamfunnsutvalget, hvor han selv er sekretær, nylig avga:

Utvalget har sagt at tettstedet bør hete Sellebakk med to l'er og to k'er. Jakobsen avfinner seg med det, selv om det føles rart.

– Vi er ikke helt enige her, Tor Erik og jeg, ler leder i lokalsamfunnsutvalget, Torun Vallestrand. Hun har en praktisk inngang til det hele:

– Vi må tenke på internett og gps'en. Folk finner jo ikke frem, ler Torun, der hun tar imot i forretningen sin – Selbak Manufaktur & Sko. Hun har imidlertid ingen planer om å bytte navn på butikken.

Har startet navnesak

Bakgrunnen for høringsuttalelsen er at Kartverket i 1999(!) startet såkalt navnesak for å avgjøre hva som skal være den offisielle skrivemåten. Saken gjelder både tettstedet og et par konkrete eiendommer.

Saken har altså tatt tid. I 2011 ga Stedsnavnstjenesten en faglig tilråding om at stedet bør hete Sellebakk, og nå nærmer det seg en avgjørelse.

Sellebak-skilt

Sellebak-skilt Foto:

– Gangen er at kommunene får mulighet til å gi høringsuttalelse. Deretter kommer en endelig faglig tilråding fra Stedsnavntjenesten, som ligger under Språkrådet. Så tar vi en beslutning, opplyser Erlend Trones, stedsnavnansvarlig i region øst i Kartverket. Kommunen har vedtaksmyndighet for selve stedsnavnet, men i et brev til kommunen må de ta hensyn til beslutningene Kartverket tar.

Saken ligger nå hos stedsnavntjenesten, og Trones anslår at det vil ta noen måneder før saken er endelig avgjort.

Her kan du se alle navnene som skal vurderes.

Frem og tilbake

Ifølge Fredrikstad kommunes stedsanalyse ble navnet på tettstedet fra 1860-årene skrevet Sellebakk. Samtidig bar flere bedrifter i området Selbak i navnet, og etter hvert har denne stavemåten overtatt. Når, omtales ikke i analysen. Det vet heller ikke Jakobsen eller Vallestrand.

– Det er et morsomt spørsmål, sier Jakobsen.

Tettstedet rundt Selbak torv har i lang tid vært stavet Selbak, det har også vært Fredriksstad Blads måte å skrive navnet på.

Når Sellebakk ble tatt i bruk igjen, er helt klart: I 1968 innførte Posten firesifrede postnumre og begynte å bruke navnet om et større område, som blant annet omfatter Kjølberg og Kjølbergskogen. Med andre ord har folk i flere tiår forholdt seg også til dette navnet.

– De som vokser opp i dag, og de mange innflytterne, har vent seg til Sellebakk, sier Vallestrand også om begrunnelsen for sitt valg om å støtte dobbel L og dobbel K.

Skjærvika–Skivika?

Selbak er ikke det eneste stedsnavnet som nå er under lupen. Noen kilometer lenger «ut» ligger flere steder som vurderes. Skal tettstedet hete Skjærvika, Skivika, Skiviken eller Skjevika?

Også i dette området gjelder navnespørsmålene noen enkelteiendommer.

I Onsøy har blant andre historielaget engasjert seg, opplyser Trones. Der skal man bestemme om offisielt navn skal være Vardeåsen, Vardåsen, Valhall, Valhallberget eller Valhallåsen.

Artikkeltags