Gå til sidens hovedinnhold

Sekker med gaver

Artikkelen er over 15 år gammel

Her holder latviske Arnis en sekk julegaver som fattige barn i Latvia skal få til jul. Gavene er kjøpt med penger fra Fredrikstad.

Som mange sikkert vet, pleier Gressvik Røde Kors i samarbeid med Røde Kors-lagene i Råde og Fredrikstad å dra til Latvia hvert år med trailerlass fulle av julegaver og nødvendig utstyr.
Røde Kors-lagene har adoptert Vaive kommune nord i Latvia, og samarbeider med det lokale Røde Kors for å få innbyggerne bort fra fattigdom.
I år blir det ikke sendt noe trailerlass over Østersjøen. Derimot er det sendt en god slump med penger. Røde Kors i Gressvik, Råde og Fredrikstad har samlet inn 18 000 kroner som utelukkende skal gå til julegaver til 350 fattige barn.
– Det er dyrt å reise, spesielt koster frakten penger. Dessuten er situasjonen i Vaive god på utstyrsfronten akkurat nå. Så vi valgte å prøve noe nytt, forklarer Emil Bjerke, leder i Gressvik Røde Kors og ildsjel i Latvia-arbeidet i Fredrikstad.
Innbyggere i Gressvik har gitt alt fra 100 til 500 kroner hver. I tillegg har Råde og Fredrikstad ytt sin skjerv. Kronene er satt inn på kontoen til Vaive Røde Kors i Latvia.
– Røde Kors i Vaive har gått ut i de lokale butikkene og kjøpt julegaver. Slik blir pengene brukt lokalt. Og slik hjelper vi til med å bygge opp landet. Kall det gjerne en slags hjelp til selvhjelp, sier Bjerke, som forteller at for svært mange av barna i Vaive er julegaven fra Fredrikstad det eneste de får til jul.

Pakket og sto i

Og pengene er blitt godt mottatt i Latvia. Fredriksstad Blad var til stede da lokale Røde Kors-medlemmer i Vaive forrige lørdag pakket de første av det som totalt skal bli 350 julegaver.
Lukten av pepperkaker og kaffe – og selve pakkingen – ga en flott julestemning mens snøen lavet ned utenfor.
– Vi pakker tre typer pakker. En til barn under 7 år, en til barn mellom 7 og 10 år, og en til de mellom 11 og 16, forteller rektor Antra Gabranova.
Alle pakkene skal inneholde nødvendige ting som tannkost og tannkrem, sjampo, såpe og svamp, sammen med en bit sjokolade og et stjerneskudd. I tillegg får de under 7 år en leke, 7 til 10 år får skolesaker, og de over 10 år får linjal og passer.
– Både foreldre og barn er glade for dette. Vaive er en av veldig få kommuner i Latvia som kan gi julegaver til barna sine. Tusen takk til alle i Fredrikstad som har gitt penger, sier rektor.
Summen på 18 000 er ikke til å kimse av i Latvia. Pengene tilsvarer syv månedslønninger for en lærer i Vaive.

Emil kommer

Medlemmene i Vaive Røde Kors tar sikte på at alle 350 julegaver skal være ferdig pakket til 6. desember. Da kommer nemlig Emil Bjerke på julebesøk, som nevnt uten trailerlass denne gang.
– Jeg skal bort og hilse på og samtidig sjekke at alt har gått riktig for seg. Mysen Røde Kors skal besøke en annen kommune i samme område, og jeg hiver meg på, forteller Emil, som aldri ser ut til å bli lei av å hjelpe latvierne.

Kommentarer til denne saken