Er er det OK å skrive «Sarping omkom» i avisen? Ja, mener sarpingene selv. Andre derimot...

DEBATT: På René Svendsen, ansvarlig redaktør i Fredriksstad Blad, sin Facebook-side har debatten rundt sarping-begrepet rast etter at han la ut denne meldingen fra en dame med navn Vigdis.

DEBATT: På René Svendsen, ansvarlig redaktør i Fredriksstad Blad, sin Facebook-side har debatten rundt sarping-begrepet rast etter at han la ut denne meldingen fra en dame med navn Vigdis.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Bestill Fredriksstad Blad+ i 8 uker f or kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

På René Svendsen, sjefredaktør i Fredriksstad Blad, sin Facebook-side har debatten rundt begrepet «sarping» rast de siste timene.

– Det er respektløst

Bakgrunnen for debatten er en artikkel fra Sarpsborg Arbeiderblad som også ble publisert i Fredriksstad Blad sin nettutgave. I artikkelen skriver vi om en mann fra Sarpsborg som ble funnet død i USA og omtaler ham som sarping.

SA har ikke fått en eneste reaksjon på artikkelen, men FB sin øverste leder fikk altså denne meldingen:

«Når en mann fra Sarpsborg blir funnet død, så skriver dere ikke sarping! Det språket kan dere bruke på fotballbanen. Hilsen Vigdis».

Hun synes det var respektløst å bruke begrepet sarping i denne sammenheng.

Bestill FB+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Ulike meninger

René Svendsen synes spørsmålet var interessant og publiserte hele meldingen på Facebook. Han spurte samtidig:

 - Hva sier dere som er sarpinger: Er det innafor å bruke begrepet når et dødsfall omtales?

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Jeg er altså ikke sarping, men sånt engasjerer. En sarping er helt enkelt og konkret en person fra Sarpsborg. Også når personen meldes død. Det blir det samme som å melde at en nordmann, svenske eller danske er død, skrev Martin Næss Kristiansen – ikke-sarping.

– For meg er det også innafor. Tenker ikke at sarping er forbeholdt menn eller på fotballbanen. Sarpinger dør de også, mente Knut-Erik Rønne.

– Jeg synes IKKE det er greit å bruke sarping i et slikt tilfelle. skrev Jan Kåre Fjeld som ikke er sarping.

– Enig med Jan-Kåre Fjeld. Personen er jo identifisert så det burde absolutt stått Sarpsborg mann, skrev Eddie Gjerløw som bor på Gressvik.

«Superenkel forskning»
– Det er litt påfallende at Fredrikstad-folk virker å synes at sarping er en mer "useriøs" omtaleform enn hva sarpingene selv synes å mene, sier René Svendsen - sjefredaktør i Fredriksstad Blad.

– Det er litt påfallende at Fredrikstad-folk virker å synes at sarping er en mer "useriøs" omtaleform enn hva sarpingene selv synes å mene, sier René Svendsen - sjefredaktør i Fredriksstad Blad. Foto:

FBs sjefredaktøren fulgte med interesse debatten på egen Facebook-side og konkluderte slik:

– Superenkel forskning tilsier derfor at sarpinger synes det er greit, men ikke folk fra andre steder i Østfold. Artikkelen var også skrevet av en sarping. Interessant.

Lene Julsen, sarping, frilansjournalist og tidligere SA-ansatt, kom med følgende kloke betraktning:

– Det som nok kan gjøre dette litt problematisk er situasjonskonteksten man leser dette i. At man, naturlig nok, drar med seg alle andre saker FB skriver om Sarpsborg og sarpinger i tolkningen av denne meldingen. Saker som omhandler nabobyen har ofte en undertone av erting, mer eller mindre vennskapelig rivalisering og kan ofte være konkurransepreget. Det var i hvert fall slik jeg umiddelbart tenkte, og da virker det litt upassende og feil å skrive sarping i dette tilfelle. Jeg ville ikke skrevet det selv, skriver hun.

– Er et fullverdig ord

Bernt Lyngstad, ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, er overrasket over debatten rundt bruk av begrepet sarping.

Redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad Bernt Lyngstad

Redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad Bernt Lyngstad Foto:

– Jeg kan ikke huske at vi noen gang har fått reaksjoner på at vi har brukt uttrykkene «sarping omkom» eller «sarping døde» i våre artikler. Og vi har skrevet dette ganske mange ganger opp gjennom årene, sier Lyngstad.

– For meg er sarping like naturlig å bruke for å beskrive en person som er fra Sarpsborg som det er bruke ordene trønder, østfolding eller nordmann for å plassere noen geografisk. Sarping finner du i ordbøker, så det er ikke snakk om et slanguttrykk, men et fullverdig ord.

Endret ordvalget

Også René Svendsen i Fredriksstad Blad er overrasket over engasjementet. Han synes også det kom mange gode innspill i debatten.

– Det er litt påfallende at Fredrikstad-folk virker å synes at sarping er en mer «useriøs» omtaleform enn hva sarpingene selv synes å mene, sier Svendsen til SA.

– Nå var dette samtidig en debatt om ordet brukt i omtale av en dødsfall, og da kan jeg personlig forstå at en del reagerer på ordvalget. Derfor ga jeg også beskjed om ar vi skulle endre til Sarpsborg-mann i nettsaken.

Artikkeltags