Rumenere tatt på fersken etter å ha stjålet verdier for en halv million kroner

TYVERIRAID: Denne bilen ble beslaglagt av politiet da de to rumenerne ble pågrepet etter et innbruddstok i området Solli/Eidet natt til 7. januar i år. De to rumenerne har tilstått at de står bak til sammen 17 grove tyverier i distriktet i perioden 15. november i fjor og fram til de ble tatt 7. januar i år. Senere denne måneden får de sine saker opp for retten.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

TYVERIRAID: Denne bilen ble beslaglagt av politiet da de to rumenerne ble pågrepet etter et innbruddstok i området Solli/Eidet natt til 7. januar i år. De to rumenerne har tilstått at de står bak til sammen 17 grove tyverier i distriktet i perioden 15. november i fjor og fram til de ble tatt 7. januar i år. Senere denne måneden får de sine saker opp for retten.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

To rumenske menn har tilstått å stå bak til sammen 17 innbrudd i distriktet i løpet av noen få uker.

DEL

De to rumenske mennene på henholdsvis 21 og 29 år ble pågrepet og siktet for fem forhold i området Solli og Eidet i begynnelsen av januar. Da hadde de tatt seg inn i boder og garasjer og gjort klar store mengder tyvegods for avhenting. Men de to kom aldri så langt som å hente godset, ettersom de begge ble pågrepet av politiet i en storstilt politiaksjon i Stikkaåsen/Eidet-området.

La kortene på bordet

Etter pågripelsen valgte den ene av dem å legge kortene på bordet og erkjente de fem forholdene denne natten samt et fullbyrdet innbruddstyveri på Ise natten i forveien. Rumeneren var også med og pekte ut et depot som rumenerne hadde etablert ved Løkholmen utenfor Strømstad, der tyvegodset fra Ise-tyveriet ble oppbevart.

Men politiet mistenkte de to for å stå bak ytterligere grove tyverier i Sarpsborg-distriktet. I ukene før jul ble nemlig flere gårder i Skjeberg utsatt for grove tyverier, der det var benyttet samme framgangsmåte.

Politiet begynte derfor å nøste også i disse sakene, noe som ga resultater.

– I disse sakene er det blitt gjort mye godt politiarbeid på åstedene, både når det gjelder grundige åstedsundersøkelser og avhør av fornærmede og vitner. Politiarbeidet var så godt i disse sakene, at politiet satt på flere bevis som knyttet de to også til flere andre grove tyverier. Gjennom en rekke avhør av de to, og konfrontert med de bevisene som foreligger, har de begge tilstått alle forholdene de nå er siktet for, sier krimsjef Kai Andersen i Sarpsborg-politiet.

Bakgrunn

  • Natt til 7. januar i år fikk politiet melding om en hvit kassebil og to menn som snoket rundt i området Solli/Eidet.
  • Politiet rykket raskt ut og pågrep en rumensk mann i den aktuelle kassebilen. Etterforskningen på stedet viste at det var flere gjerningsmenn, og det ble iverksatt et omfattende søk. Noen timer senere ble en annen rumener pågrepet like i nærheten av Kalnes.
  • De to ble siktet for til sammen fem forhold i dette området denne natten.
  • Etter først å ha blånektet, endre de senere sine forklaringer og har tilstått en rekke grove tyverier i Sarpsborg i løpet av noen få uker.
  • Begge de to har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet og de må møte i retten senere denne måneden.

Siktet for 17 forhold

Krimsjefen er svært fornøyd med at det lokale politiet nå har oppklart serien med grove tyverier.

De to rumenske mennene møter i hver sin tilståelsessak i Sarpsborg tingrett henholdsvis 22. og 25. april.

29-åringen, som politiet mener er hovedmannen, er siktet for til sammen 17 forhold. 15 av dem er begått i Sarpsborg, mens to av forholdene er begått på Selbak i Fredrikstad. 21-åringen, som politiet definerer som sjåføren, er siktet for til sammen ni forhold.

– De to er siktet for å være en del av en organisert kriminell gruppe. Politiet mistenker at det er flere andre personer som har vært med på tyveriraidene, men ingen flere er pågrepet i saken, sier en godt fornøyd krimsjef Kai Andersen.

Tyvegods for 500.000

Tyvegodset de to rumenerne stjal under toktet i Solli og Eidet kom aldri lenger enn til avhentingsstedet like i nærheten, mens godset fra tyveriet på Ise natten i forveien kom helt fram til depotet i Strømstad.

Men godset fra de øvrige grove tyveriene vil aldri komme til rette.

– Sammen med de fornærmede i sakene er det gjort en verdiberegning av tyvegodset som ikke er kommet til rette, og dette beløper seg til rundt 500.000 kroner, opplyser krimsjef Kai Andersen.

Disse gjenstandene vil eierne dessverre aldri få tilbake.

Saken fortsetter under bildet

TIL RETTE: Dette tyvegodset ble stjålet på Ise i begynnelsen av januar og ble funnet i et depot som de to rumenerne hadde etablert i Sverige. Men verdier for rundt en halv million kroner er fraktet ut av Norge.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

TIL RETTE: Dette tyvegodset ble stjålet på Ise i begynnelsen av januar og ble funnet i et depot som de to rumenerne hadde etablert i Sverige. Men verdier for rundt en halv million kroner er fraktet ut av Norge.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

Solgt i Romania

– De to siktede har i avhør forklart at de har fraktet dette tyvegodset til hjemlandet og at det er solgt der. Det er synd at dette tyvegodset ikke har kommet til rette, men det er slik mobile vinningskriminelle jobber; de frakter tyvegodset raskt ut av landet, sier Andersen.

Det er takket være årvåkne vitner at politiet nå har gjort denne storfangsten.

– De ble pågrepet på bakgrunn av tips fra publikum om bilen og snokende personer i Solli/Eidet-området, noe som gjorde at politiet kunne rykke raskt ut og gå til pågripelse og iverksette etterforskning. Vår oppfordring til publikum er at de ringer politiet hvis de registrerer mistenkelig aktivitet i sine boområder, sier krimsjefen.

Må sikre verdisakene bedre

Denne saken har også gitt politiet noen bekreftelser på det de har lært av andre saker; nemlig at mange nordmenn ikke er gode nok til å sikre sine egne verdier.

– Folk må bli flinkere til å sikre sine verdier mot kriminelle, sier Kai Andersen.

Politiet gjentar stadig vekk hvor viktig det er at hvermannsen tar ansvar og gjør jobben vanskeligere for tyvene ved å gjøre noen relativt enkle grep.

Valgte ut dårlig sikrede steder

– Nå vi ber folk om å ta forholdsregler for å redusere faren for at nettopp de skal bli utsatt for slik kriminalitet, så er våre oppfordringer og anbefalinger gjort på bakgrunn av den kunnskapen politiet har opparbeidet seg gjennom forebygging og bekjempelse av slik kriminalitet, sier Andersen.

– I denne konkrete saken, har de to siktede forklart at stedene de valgte ut var dårlig sikret gjennom blant annet at det ikke var låst og at det var dårlig opplyst. Vi henstiller huseiere til å låse dører til boder, garasjer og boliger og til å sørge for at det er god belysning ved inngangspartier på eiendommene, sier krimsjefen, som minner om at mobile vinningskriminelle ofte slår til mot eiendommer som ligger for seg selv og gjerne i nærheten av en hovedfartsåre, som for eksempel E6.

Artikkeltags