Gå til sidens hovedinnhold

Sanne vil bli hørt

Artikkelen er over 12 år gammel

Sanna Margrete Nes (3) var en av barna som fikk uttrykke seg gjennom tegn-til- tale sammen med andre barn med Downs syndrom i helgen. Da ble Norges første tegn -til-tale-helg arrangert på Haugetun Folkehøyskole.

Gjennom sang, eventyr og bildelotto fikk barna med Downs syndrom lære nye tegn, sammen med foreldre, besteforeldre, søsken, onkler, tanter, barnehageansatte og fysioterapeuter. Tegn-til-tale er hovedspråket til barn med Downs syndrom de første barneårene.
– Opplæringen er mangelfull i mange kommuner i Østfold, derfor har vi laget kurset selv, forteller initiativtager Karianne Hjørnevik Nes i Ups and Downs i Østfold. Hun forklarer at uten tegn-til-tale mister barna muligheten til å kommunisere med sine omgivelser, tilegne seg kunnskap og fungere som andre barn.
– Tegn-til-tale gir barna mulighet til å uttrykke seg og forebygger også frustrasjon over å mangle talespråket. Barn med Downs syndrom er sterke visuelt og tar tegn forbausende lett, fortsetter hun.
Tegn-til-tale er en forenklet versjon av døves tegnspråk. Ups and Downs er opptatt av at alle som er i kontakt med barnet må kunne bruke tegn-til-tale.

– Lærer alltid noe nytt

Totalt tellet kurset 70 deltagere fra hele Østfold.
Blant dem var Tobias Fagerås fra Fredrikstad, sammen med mamma Mona, pappa Espen, søster Johanne og mormor Kari Thømt og "besta" John Bredholt.
Mens Tobias' foreldre deltok på kurs for viderekomne, var besteforeldrene deltagere på nybegynnerkurset.
– Vi har gledet oss fælt til å komme hit. Det er fint å møte andre foreldre i samme situasjon, dessuten lærer en alltid noe nytt. Vi har deltatt på kurs før, men det er viktig å friske det opp, sier Tobias' mor, Mona Fagerås.
– Tobias kan allerede mange tegn. Sanger er veldig nyttige, da lærer de en masse. Han lærte først tegn-til-tale gjennom sang av fysioterapeuten. Han lærer dessuten mye i Roselia barnehage, de ansatte er veldig flinke, roser hun.
Fagerås forklarer at det er viktig at hele nettverket rundt et barn med Downs syndrom kan tegn-til-tale, slik at barnet og de rundt kan kommunisere godt sammen.
– Søsteren til Tobis kan veldig mye, sier hun.

Kom fra Trondheim

Tobias' bestefar "besta" John Bredholt syntes det var flott å delta på tegn til talehelgen.
– Jeg er veldig, veldig, veldig glad i Tobias. Han er bestekompisen min, smiler han.
Nina Braadland er forfatter av tegn-til-tale-boken "Tegn-til-tale – for alle – en vei til talespråket", og hadde fløyet helt fra Trondheim for å delta på kurset.
– Alle barn har glede av tegn-til-tale, for eksempel barn som ikke lærer å snakke like raskt. Tegn-til-tale trekker flere sanser inn i samspillet, påpeker hun. Forfatteren skrev boken da hun i 1986 fikk en jente med Downs syndrom.
– Da var det ikke særlig kjent å undervise med tegn. Jordmoren kom bort til meg med en artikkel av Irene Johansson, sier Braadland. Johansson har utviklet Karlstadmodellen, hvor bruk av tegn er en viktig faktor.
– Jeg fant ut at dette ville jeg prøve og det fungerte kjempefint. Etter hvert bestemte jeg meg for å skrive om temaet, slik at flere kunne ha glede av tegn-til-tale, sier Nina Braadland.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.