Gå til sidens hovedinnhold

Millionkrav mot Rygge: – Kan i verste fall ende med konkurs

Artikkelen er over 4 år gammel

Forsvarsbygg har presentert et krav mot Rygge Sivile lufthavn (RSL). Kravet er så stort at det i verste fall kan ende med konkurs.

23. november sendte Forsvarsbygg et krav til RSL på 43 millioner kroner, som gjelder hele forsvarssektoren. Dette inkluderer både forfalte krav, og fremtidige krav som RSL ikke ser seg i stand til å betale, skriver Dagbladet.

Nå mener direktør Pål F Tandberg dette  utspillet skader arbeidet med å skaffe en ny aktør til å drive flyplassen.

– Vi ønsker å få en ny aktør til å drive flyplassen videre.  Sjansene for slike løsninger blir dårligere når noen kjører frem denne typen krav, sier Tandberg til FB.

Ber om gjeldsettergivelse

RSL har bedt om gjeldsettergivelse, men har så langt kommet til kort i forhandlingene.

Flyplassdirektør Pål F. Tandberg forteller til Dagbladet at forhandlingene pågår med Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet, med ukentlige møter, etter at RSL har fått til avtaler med sine øvrige kreditorer.

Dagbladet skriver at i et brev fra advokatene i Forsvarsbygg står det at RSL, «slik det gjentatte ganger er opplyst under forhandlingene i realiteten er insolvent, dvs. både illikvid og insuffisient».

Kan få store konsekvenser

 Tandberg frykter at Forsvarsbyggs krav snart vil få alvorlige følger.

– Dette kan i verste fall fremtvinge en konkurs, som alle taper på, sier han til Dagbladet.

 Tandberg er litt diffus på hvor raskt  spørsmålet  om konkurs kan avklares.

– Det er vel utpå nyåret en gang, svarer Tandberg.

Tandberg sier til FB at hvis  det ikke blir enighet, er oppbud en mulighet.  Etter et oppbud er det vanlig at det åpnes konkurs.

Tandberg er samtidig hoderystende til det som skjer. 

– Pengene Forsvarsbygg  har til gode, er uprioriterte krav. I praksis vil de ikke få noe som helst i en konkurs. De vil få et bedre resultat ved å prate med oss, sier han til FB.

– Men Forsvarsbygg krever dere altså  for så mye som 43 millioner kroner?

– Noe av det er gjort opp. Men det er et betydelig beløp som gjenstår. Vi er ikke enig i alt de krever, og vi har samtidig et motkrav på  rundt 15 millioner kroner, mener Tandberg.

– Det best er at RSL overlever som selskap

Han gjentar at  hans oppriktige ønske er at  den nye selskapet Rygge Airport greier å overta.

– Det beste for helheten er at RSL overlever som eget selskap.  Ingen er tjent med en konkurs. Ei heller en ny aktør som skal drive den sivile delen av flyplassen videre, sier Tandberg. 

Kommentarer til denne saken