Sp vil nasjonalisere Rygge

Snart kan du reise til flere spennende destinasjoner fra både Rygge og Torp.

Snart kan du reise til flere spennende destinasjoner fra både Rygge og Torp. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Senterpartiet mener at Avinor må ha enerett på å drive flyplasser i Norge.

DEL

Sp går inn for at Avinor tar over Moss lufthavn Rygge og Sandefjord lufthavn Torp, skriver Finansavisen.

Partiet mener dette må gjøres for å verne om hovedflyplassen på Gardermoen. Overskuddet fra Gardermoen finansierer i dag driften ved over 40 flyplasser i distriktene som går med underskudd.

Les også: – Potensialet bør være 100.000 passasjerer

«Avinor skal drive lufthavner i Norge. Senterpartiet mener at flyplassene på Rygge og Torp må bli en del av Avinor», heter det i programteksten.

– Det ideologiske utgangspunktet er at flyplasstrukturen i Norge er et gedigent spleiselag. Gardermoen er motoren, og overskuddet herfra brukes til å støtte opp under kortbanenettet. Fremover vil det være en fordel å se hele flyplassdriften på Østlandet i sammenheng, sier landbruksminister og leder i Sps programkomité, Trygve Slagsvold Vedum.

Verken Arbeiderpartiet eller Sosialistisk Venstreparti går inn for nasjonalisering som en viktig del av samferdselsstrukturen i landet. Slagsvold Vedum konstaterer at en overtakelse av de to lufthavnene må skje ved en naturlig avtale, uten ekspropriasjon.

LES OGSÅ: Tar stadig flere menneskesmuglere

Samtidig uttaler Senterungdommens leder Sandra Borch til Klassekampen at Sp med utkast til nytt partiprogram distanserer seg fra sosialismen.

– Nå spisser vi oss veldig som sentrumsparti, og gir klar beskjed om at vi ikke er sosialister, sier hun.

Artikkeltags