Gå til sidens hovedinnhold

Håper å samle inn 200.000 kroner til «Krafttak mot kreft»

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år tar russ over hele landet med seg bøsser fra Kreftforeningen ut for å samle inn penger til kampen mot kreft. I år, som i fjor, kommer russ i hele Østfold til å ringe på dører i løpet av de to første ukene i mars. I Fredrikstad er datoen 11. mars.

– I år håper vi å slå både fjoråret og Frederik II, sier russepresident på Glemmen videregående skole, Andreas Biedilæ.

Frir til byens bedrifter

I Fredrikstad skal elever fra Frederik II og Glemmen ut å banke på dører 11. mars. På Glemmen er 107 russ som er påmeldt - nesten dobbelt så mange som i fjor.

– Vi synes det er veldig bra at engasjementet har vært såpass stort i år, sier Biedilæ og legger til at jo flere som er med på å gå, jo bedre er det.

– I snitt samler en bøssebærer inn 1.000 kroner, og i fjor ble det samlet inn mellom 50.000 og 60.000 kroner. Siden vi er nesten dobbelt så mange bøssebærere som i fjor har vi et håp om å runde 100.000 kroner i bøssene. I tillegg har vi startet en egen digital innsamlingsaksjon som er rettet mot næringslivet, og der er målet også 100.000. Vi begynner snart å sende ut henvendelser til bedrifter i hele byen, og håper at mange vil bidra, legger han til.

Samler inn i hele Østfold

Russ fra skoler i hele Østfold skal gå med bøsser, men til forskjellige datoer. Innsamlingen pågår de to første ukene i mars, og akkurat i Fredrikstad samarbeider elevene på Glemmen og Frederik II om innsamlingen.

– Det er et samarbeid med litt rivalisering, innrømmer Biedilæ.

– Vi har fordelt områdene i byen slik at vi ikke ringer på det samme huset to ganger, og samler jo inn penger til samme sak. Men det hadde vært veldig morsomt å slå Frederik II i år, avslutter han.

Glemmenrussen har også opprettet en Vipps-konto man kan sette inn penger på. Nummeret man bruker for å gi pender via denne løsningen er 421111 og «KMK Glemmen vgs» kommer opp som mottaker.

Disse skolene samler inn penger i Østfold

  • Kalnes videregående skole - 01.03.2018
  • St. Olav videregående skole (har aktivitet på egen skole) - 04.03.2018
  • Borg videregående skole - 06.03.2018
  • Halden videregående - 07.03.2018
  • Fredrik II vgs avd. Christianslund - 11.03.2018
  • Glemmen videregående skole - 11.03.2018
  • Greåker vgs - 12.03.2018
  • Askim videregående skole - 13.03.2018
  • Mysen videregående skole - 13.03.2018
  • Kirkeparken og Malakoff - 14.03.2018

Tradisjon

Det har i mange år vært en tradisjon at årets russ tar med seg bøsser ut for å gjøre en god gjerning før russetida starter. Hvert år samles det inn penger til et nytt tema knyttet til kreft, og i år er fokuset på senskader. Hvert år får flere enn 32.800 nordmenn kreft, og i Østfold rammes over 2.000 personer av denne sykdommen. Sju av ti blir friske, men minst én av tre som overlever kreft blir rammet av senskader. Å leve med senskader kan bety et liv preget av smerter og begrensninger, ofte med en sorg over at livet ikke ble som man hadde tenkt.

– Russ over hele Norge er våre viktigste samarbeidspartnere når det kommer til bøssebæring, sier Janniken Klaveness som er aksjonsleder for Buskerud, Vestfold, Telemark og Østfold i Kreftforeningen.

– Vi setter pris på at de tar seg tid til å være med å støtte en viktig sak, og mange synes det er hyggelig å få en russeknute med mening i lua, legger hun til.

 

Kommentarer til denne saken