– Retrievere biter mye oftere enn rottweilere

Rottweiler-oppdretter Anne-Marie Kjensli (62) er i sjokk etter at politi og mattilsyn to ganger troppet opp hjemme hos henne.

Rottweiler-oppdretter Anne-Marie Kjensli (62) er i sjokk etter at politi og mattilsyn to ganger troppet opp hjemme hos henne. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Oppdretter Anne-Marie Kjensli (62) er lei av at rottweilere beskrives som farlige.

DEL

– At to rottweilere har angrepet to små barn i det siste er jo helt forferdelig, men når hunden angriper, er det eierens skyld, sier hun bestemt.

Se video: Det er retrieverne som biter mest. Artikkelen fortsetter under videoen:

 

5000 angrep i året

Ettåringen som ble angrepet og bitt av to rottweilere i Fredrikstad sentrum søndag kveld, måtte ligge i respirator i flere dager.

To uker tidligere, angrep de samme to rottweilerne en 9 år gammel gutt.

Eieren, 24 år gamle Michail Michailov i Bronns gate, er svært lei seg.

– Retrievere er verstinger

På tross av dette er Anne-Marie Kjensli (62) særdeles opptatt av å frikjenne rottweilere som farlige hunder.

– Golden retriver, som på film fremstilles som greie og snille, og som svært mange familier har, biter oftest mennesker av alle hunderaser, sier hun, og viser til bittstatistikk fra Norsk Kennelklubb.

Golden retriever er den verste hunden jeg har hatt

– Jeg har hatt både rottweilere og retrievere i 12 år. Golden retriever er den verste hunden jeg har hatt. De er nervøse og lunefulle, mener hun.

– På førsteplass over hunderaser som biter mennesker oftest, ligger nettopp Golden retriever. Rottweilere ligger nede på sjetteplass, sier Kjensli.

Folkehelseinstituttet anslår at 5000 nordmenn blir såpass kraftig bitt av hunder hvert år, at de må oppsøke lege.

– Vi snakker om rift, ikke bitt

– Det er irriterende å lese om rottweilere som stadig biter. Nesten ingen har slik kjevetrykk som rottweilere, og hvis de biter, så knekker de ben som vi spiser peanøtter. Det ville ikke vært noe igjen hvis en rottweiler først bet, sier hun.

– Poenget er at det er rift og småsår vi snakker om i de fleste tilfeller, ikke bitt. Dessuten biter flere hunderaser altså mye oftere enn rottweilerne gjør. Rottweilere er lekne, lune og svært snille hunder, hevder hun gang på gang.

Ekte hundedame

Den vesle, spinkle damen - hun veier bare litt over 40 kilo - er et stjerne-eksempel på munnhellet «du skal ikke skue hunden på hårene».

Hun har vært legesekretær og mye annet, vært fostermor for en rekke vanskeligstilte barn, driver med fallskjermhopping og har sertifikat for seilfly.

Og i alle år har den vesle kvinnen drevet hundeoppdrett av riktig store hunder - de 12 siste årene har hun stått bak oppdrettsfirmaet «Kennel Smulens 2000» i et boligfelt på Kjølsund.

Hun leverer hunder og gir råd til hunde-eiere over hele landet.

Anne-Marie Kjensli kommer fra Oslo, men flyttet til Kjølsund for 32 år siden.

Velter matmor

Den vesle kvinnen har ingen sjanse når hun slipper 75 kilo store hunder ut i luftegården. lekne som de er, velter de matmor over ende på et blunk.

Hun koser seg og lekeslåss med sine firbente venner.

Men hun er ikke nådig mot andre oppdrettere i Østfold.

Hundene lukter og stinker og er fulle av sykdommer

– Jeg vil ikke nevne navn, men det er helt forferdelig flere steder. Jeg evt hvor de holder til, sier hun.

– Disse kjøkken-oppdretterne aler opp hvalper i mørke kjellere, de har ingen stavtavler å vise frem, hundene lukter og stinker, de er fulle av sykdommer, og halvparten av dem vokser ikke opp og dør, hevder Kjensli.

– Hvor foregår dette?

– Jeg vil ikke nevne navn, men et par steder i Østfold er forholdene slik, dessverre, sier hun.

Kunnskapløse eiere

Anne-Marie Kjensli er også fortvilet over de mange rare henvendelsene hun får fra hunde-eiere.

– En dame fra Nord-Norge ringte og sa at myggen hadde ødelagt hunden hennes. Den blør i underlivet, hevdet hun. Ja, da, for hunden din har løpetid, svarte jeg ...

Hun rister på hodet og ler lenge av denne og liknende historier.

Hunde-eierne gjør forferdelig mye galt

Skulle vært eier-kurs

– Det er eieren som former hunder, gjentar hun ofte, når vi spør om det virkelig utelukkende er eierne som har skylden, når hunder angriper.

–Ja, det er eierne. Oppdretterne er også med på å forme hunden i stor grad, men når det gjelder de som skaffer seg hund, gjøres det forferdelig mye galt. Ingen burde få være hund-eier uten å gjennomgå et kurs først. Det burde vært påbudt, sier hun.

Hunder mot hunder

Se video: Den vesle hunden måtte opereres i timevis etter angrep fra en bulldog:


Per Moe: – Et alternativ er å avlive hundeeieren:

Artikkeltags