– Det har vært helt villt. Folk sto i kø fra klokka 10, sier innehaver Richard Johannessen i Zoo-Hjørnet.

Så snart det i mai ble kjent at en lang liste med reptiler ville bli ansett som lovlige kjæledyr i Norge, ga han klar beskjed om at han ville satse på reptiler i dyrebutikken sin.

Nesten alle solgt

Fra 15. august ble det lov å innføre, omsette og holde 19 reptilarter. Torsdag var et knippe reptiler på plass i Østfoldhallen, og responsen lot ikke vente på seg. Da Fredriksstad Blad snakket med Johannessen tidlig på ettermiddagen, kunne han fortelle at nesten alle dyrene allerede er solgt.

– Det er helt enormt. Det har vært alle slags folk innom, til og med eldre damer som har kommet inn med barnebarna for å vise dem, sier Johannessen, som selv har hatt reptiler privat og lenge har ventet på en opphevelse av forbudet.

I første omgang har han tatt inn rundt 25 reptiler.

– Jeg valgte å ta inn et antall som ikke er for stort med tanke på holdet av dyrene. Jeg ville se litt hvordan kvaliteten på dyrene var og vurdere ut fra det med tanke på plassen, sier Johannessen.

Krever mye stell

På butikkens Facebook-side understreker Johannessen at butikken kommer til å stille veldig strenge krav når de selger reptilene.

– Vi vil unngå at folk misligholder dyrene. Reptiler krever faktisk veldig mye stell og god plass, sier Johanessen.

Som eksempel trekker han frem reptiler som er avhengige av belysning med UVB-stråler.

– Det er mange reptiler som krever UVB, det vil si det samme som sollyset kan gi oss, for å få vitamin D3, slik at de kan ta opp kalsium og få en sterk benbygning. Dette er veldig viktig for eksempel for skilpadder og skjeggagamer, sier Johannessen.

Ikke spesielt kjælne ...

Han opplyser at potensielle kunder må skrive under både på en kontrakt med butikken om oppfølging av dyrene og på en kontrakt fra Mattilsynet.

– Men er de noe særlig kjælne, disse nye kjæledyrene?

– Nei. Et reptil har ikke trangen til å bli klødd slik som et pelsdyr. De kan gjerne bli håndtert for å bli tamme og rolige, men de liker ikke å bli klødd. Et reptil vil ha samme følelse når det blir klødd, som du har på neglen din når du klør på den, sier Johannessen. 

Disse er nå tillatt:

Det er disse 19 reptilartene som ble lovlige i Norge 15. august: grønn trepyton, kongepyton, teppepyton, hagetreboa, kongeboa, regnbueboa, kongesnok, kornsnok, melkesnok, kranset gekko, leopardgekko, stor daggekko, pigghaleagam, skjeggagam, dvergvaran, perlefirfisle, gresk landskilpadde, rødfotet skogskilpadde og kinesisk trekjølskilpadde. (Kilde: Mattilsynet)