Gå til sidens hovedinnhold

Muslimer og kristne planlegger felles religiøst forum i Fredrikstad

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi må kjenne hverandre for å bli glad i hverandre, var de fleste enige om da muslimer og kristne møttes for å lage et dialogforum i Fredrikstad.

– Jeg traff en muslim som klaget over at deres ungdommer ikke kjenner islam godt nok. Jeg sa at mange av våre ungdommer heller ikke kjenner så godt til kristendom. Kan vi ikke da gå sammen og styrke hverandre i hverandres tro? sier Karen Marie Ulvestad-Grandahl fra Østre Fredrikstad og Torsnes menighet.

Hun var initiativtager da 17 mennesker fra muslimske trossamfunn og kristne menigheter kom sammen på Café Brittania onsdag kveld med ett tema på dagsorden: Skal vi danne et nytt dialogforum i Fredrikstad mellom ulike menigheter og trossamfunn?

– Mye feil informasjon

– En slik dialog er veldig viktig akkurat nå i den tiden vi er inne i. Det er mye feil informasjon ute blant folk, derfor er det viktig at vi snakker direkte med hverandre isteden, sier nestleder Ali Azisi i kultursenteret Al-Gadir Senter på Kråkerøy.

I utgangspunktet er ideen at forumet skal la seg inspirere av og kanskje bli en underavdeling av Dialogforum Østfold, som i flere år har eksistert  i Sarpsborg.

I Sarpsborg består forumet av flere muslimske trossamfunn og kristne menigheter i Sarpsborg. Dette forumet arrangerer blant annet religiøse møter, har kvinnegrupper og avholder ungdomsleir.

– Både Bibelen og Koranen lærer oss at vi skal elske vår neste, men det er mye enklere hvis man kjenner hverandre, sa Torgeir Tveter, metodistprest i nabobyen og  styremedlem i Dialogforum Østfold, på møtet. 

Flere av de fremmøtte tok til orde for verdien av å begynne i det små og kanskje ikke sette seg hårete, uoppnåelige mål med et forum i Fredrikstad. 

Ville begynne i det små

– Vi må ikke ha for store ambisjoner. Selv ønsker jeg å bli kjent med noen. Får vi til å skape et fellesskap, vil det andre bygge seg videre oppover etterhvert, sa Per Eriksen, pastor i Frikirken/leder i Fredrikstad Kristne Råd.

– Think big, start small and move fast, spøkte Tariq Alsagoff fra Masjid Darussalam Norge – moskeen i Gunar Nilsens gate. Han pekte på hvor viktig det er å komme seg ut av en tilværelse hvor man sitter i hver sin verden og får leve alene med fordommer.

– Tenk hvis lederne som er her kan snakke med sine medlemmer. Og tenk hvis vi får til noen fine arrangementer med dem. Da tror jeg folk begynner å bygge ned disse veggene, sa  Alsagoff.

Karen Marie Ulvestad-Grandahl hadde i forkant av møtet trukket frem tre grunner til at hun mener dialog er viktig:

For religiøse grupper

Gjennom den kan man bli kjent med hverandres religion og styrket i sin egen. Gjennom den blir man kjent med hverandre og bryter ned fordommer. Gjennom den motvirker man ensomhet og radikalisering.

På møtet ble det for øvrig understreket at litt av tanken med forumet, er at det skal være religion.

– Humanistene vil gjerne også være med, men i dette forumet vil vi gjerne snakke mye om tro, sa Tveter i Østfold Dialogforum.

Møtet endte med at det ble nedsatt en arbeidsgruppe med Ulvestad-Grandahl som midlertidig prosjektleder og representanter fra tre moskeer og fire menigheter.

Kommentarer til denne saken