Reiselystne ungdommer på inspirasjonskveld: – Gleder meg til å se og oppleve andre kulturer

Susanna Abrahamsen (til venstre) og Johanne Larsen (til høyre) legger snart ut på sitt livs eventyr. Venninnen Marte Johansen (midten) er fremdeles i tenkeboksen og vet ikke helt hva hun skal gjøre etter at de fullførte videregående skole.

Susanna Abrahamsen (til venstre) og Johanne Larsen (til høyre) legger snart ut på sitt livs eventyr. Venninnen Marte Johansen (midten) er fremdeles i tenkeboksen og vet ikke helt hva hun skal gjøre etter at de fullførte videregående skole. Foto:

Tre-fire måneder på loffen med surfing på Sri Lanka, dykking i The Great Barrier Reef og seiltur på Maldivene. Hvert år reiser mellom 5.000-7.000 ungdommer på backpacking. Johanne og Susanna (begge 19) er to av dem.

DEL

Teglhuset i Gamlebyen var mandag kveld utgangspunktet for en aldri så liten tur jorda rundt.

40–50 ungdommer drømte seg bort til Bora Bora, Cape Town, Bali, California, Botswana, Rio de Janeiro og Kambodsja. For å nevne noen steder.

Reisebyrået Kilroy, som spesialiserer seg på reise for unge og studenter, hadde nemlig invitert til inspirasjonskveld. Og foredragsholder Jørn Bjørn er ingen lettvekter. Bjørn har vært i 182 land!

Reisedrømmen nærme for mange

– At unge reiser på langtur blir bare mer og mer populært. Og akkurat nå er det veldig trendy å reise på tur for å både trene og drive yoga, forteller Bjørn.

Han kom for to dager siden hjem fra en skikkelig rundtur. Siden oktober i fjor har han vært på loffen gjennom Sentral-Amerika, Sentral-Afrika og Sentral-Asia.

– Tallene våre viser at det er cirka 5.000-7.000 ungdommer mellom 18 og 30 år som årlig legger ut på tur i 90 dager eller mer, altså det vi kaller backpacking. Det er lettere i dag å tjene penger raskt gjennom ekstrajobber, og da er reisedrømmen mye nærmere for mange, sier Bjørn.

Selv er hans reisefavoritter Etiopia og India.

– Det er det alltid nye steder å se, smiler han.

Jørn Bjørn er en reiseglad kar. Han har hittil besøkt 182 land, og på lista står det 201, så han har noen igjen.

Jørn Bjørn er en reiseglad kar. Han har hittil besøkt 182 land, og på lista står det 201, så han har noen igjen. Foto:

En pause etter 13 år på skolen

Blant tilhørerne satt venninnene Marte Johansen, Johanne Larsen og Susanna Abrahamsen (alle 19). De to sistnevnte er nettopp blant dem som nå skal legge ut på sitt livs eventyr.

– I januar legger vi ut på en fire måneders reise til Sør-Øst-Asia, smiler Johanne fornøyd.

De tre jentene har akkurat blitt ferdig med videregående skole, og da ligger verden foran føttene på dem.

– Vi kjenner flere som har reist på denne måten tidligere, og føler at det kan passe å gjøre noe annet etter 13 år på skolen. Vi har mer enn nok tid til å studere når vi kommer tilbake, sier Marte.

En drøm av en reiserute

Og jentenes reiserute er det nok mange som kan drømme seg bort på. For hør her:

– Vi skal til India, Nepal, Kambodsja, Vietnam, Laos, Thailand, Malaysia, Singapore, Filippinene og Indonesia!

Og ifølge reiseekspert Jørn Bjørn er det nettopp Sør-Øst-Asia mange unge velger å reise til på førstegangstur. Der er det nemlig både rimelig og enkelt å komme frem.

– Vi skal spare opp 75.000 kroner, og det dekker alt sammen, smiler Johanne.

– Viktig livserfaring

Venninnen Marte er fremdeles i tenkeboksen. Hun vet ikke hva hun skal studere, og vurderer å møte de to globetrotterne på veien.

– Det er så mange ting jeg har lyst til. Jeg kunne tenke meg å gjøre frivillig arbeid for barn i Sør-Afrika, og ser nå på den muligheten, sier hun.

De to venninnene Johanne og Susanna tror de får mye igjen av å ta en pause fra skole og bare reise.

– Jeg tror det blir en viktig livserfaring og en opplevelse vi aldri vil glemme. Jeg gleder meg til å se og oppleve andre kulturer. Samtidig lærer vi kanskje mer om oss selv. Jeg vet at jeg vil studere til å bli sykepleier, men den muligheten forsvinner ikke selv om jeg nå reiser litt, sier Susanna.

Artikkeltags