Disse sykkelferiene henger høyt

Sveits er et land for den som vil oppleve strålende tilrettelegging. Bilder er fra kantonen Wallis

Sveits er et land for den som vil oppleve strålende tilrettelegging. Bilder er fra kantonen Wallis Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Vil du på sykkelferie i utlandet? Her er 12 europeiske favorittruter med lite eller ingen biltrafikk.

DEL

Sammen med fire dedikerte feriesyklister har vi plukket ut de beste sykkelrutene i Europa, utenfor Norges grenser.

Les også: Dronning for en dag

Ingen av syklistene kom utenom Tyskland, og ellers er Danmark, Sverige, Polen, Østerrike, Sveits, England, Skottland og Nord-Irland representert.

Les også: Vinn sykkel til 5000 kroner

– Det er lettere å ta seg fram på sykkel i Vest- og Mellom-Europa enn her i Norge. Samtidig slipper du mye av den internasjonale turismen, som er fremherskende i Provence, Spania og Italia, forklarer Rolf Alsos, som feriesykler med kone og barn hver sommer.

Les også: Nytt liv med elsykkel

Lett atkomst med ferje, slik at du kan trille din egen sykkel i land, trekker han fram som et annet stort pluss for dem som velger Danmark eller Tyskland som utgangspunkt for turen. Sykler kan også fraktes med fly, og en del steder med buss og tog.

1. Bodensjøen rundt

Ruten er forholdsvis flat. Den går gjennom Tyskland, Østerrike og Sveits, med byer og småsteder underveis. En veldig bekvem ukestur, fin for barn.

Les mer:Bodensee-radweg.com

2. Kiel–København

To fine dagsetapper gjennom Tyskland, så over flere øyer – Samsø, Langeland, Fyn – til Sjælland. Fergene underveis gir fine avbrekk. Avslutt med tivoli eller dyrepark i København hvis du har med barn.

Les mer: visiteastdenmark.com og tourismus.meinestadt.de

3. Østover langs Østersjøen

Ferje til Kiel er en bra start. Følg den fine, flate, skiltede ruten langs Østersjøen til Rostock i Tyskland, eller helt til Gdansk i Polen.

Les mer: ostseeradweg.com

4. Praha–Kiel

Nokså flat tur, slik det er langs de store vannveiene. Langs Moldau de første kilometerne, deretter langs Elben. Et mer dramatisk parti i Sächsische Schweiz, der man kan ta spennende avstikkere opp i fjellene. Mye separate sykkelveier, dessuten sykler man mye på dikene, en spesiell opplevelse.

Les mer: elberadweg.com

5. Bornholm rundt

Fly eller ferje til Rønne. Du kan for eksempel sykle nordover langs vestsiden, runde toppen, og ta sørover langs østsiden, i retning alle «sydenstrendene». Hopp på en buss, som også tar syklene, hvis noen i følget blir slitne. Barnevennlig og godt tilrettelagt!

Les mer: cykel.bornholm.info

6. På kryss og tvers i Sveits

Et land for den som vil oppleve strålende tilrettelegging. Både ruter, overnattingssteder og spisesteder er tilpasset syklister. Sykler kan leies på en hvilken som helst togstasjon og leveres inn på en annen.

Les merveloland.ch

7. Langs Donau

Turen kan for eksempel gå fra Passau, ved grensen mellom Tyskland og Østerrike, til Wien. «Donau radweg» er lettsyklet, nesten helt bilfri, med mange små landsbyer underveis, samt Linz med sine severdigheter. Opplev hvordan den gamle europeiske kulturen knytter seg til vannveiene, som tidligere var hovedferdselsveier.

Les mer: donau-radweg.info

8. Nord-Irland rundt

Start rett sør for Belfast. Ta en runde «med klokken» der du syr sammen ulike nasjonale sykkelruter. Få med deg Londonderry og Antrim-kystens flotte klipper, og ta ned langs østkysten til Belfast. Derfra kan du eventuelt sykle videre til Dublin.

Les mer: cycleni.com 

9. Høylandet i Skottland

Enda et fantastisk sykkelland! Du kan fly til Glasgow, ta toget til Loch Lomond, og sykle over The Highlands til Inverness langs nasjonal sykkelrute. Hvis du følger Caledonien-kanalen fra østkysten til vestkysten, kan du ta ferje til Isle of Mull og sykle videre på øya. Fra Oban, på fastlandet innenfor øya, går toget tilbake til Glasgow.

Les også: cycling.visitscotland.com

10. England på tvers

Start i Whitehaven og avslutt i Tynemouth, så får du en fin tur fra vestkyst til østkyst, på småveier og trafikkfrie veier. Gjennom høyland og små landsbyer.

Les mer: enjoyengland.com

11. Finlands vestkyst

På vestkysten kan man for eksempel sykle fra Åbo og nordover til den gamle trebyen Rauma, og derfra østover til Tampere. Mange hyggelige, rimelige campingplasser underveis.

Les mervisitfinland.com

12. Göta kanal tur-retur

En populær tur langs kanalen – som gjerne kan sykles tur-retur – går mellom Sveriges to største innsjøer: fra Sjøtorp (like nord for Mariestad) ved Vänern, via Töreboda til Karlsborg ved Vättern. En flott familietur med mange overnattingssteder og stoppesteder underveis.

Les mer: gotakanal.se

Listen er satt sammen på grunnlag av forslag fra Rolf Alsos (hobbysyklist), Sissel Jenseth (forfatter av sykkelturbøker og fagkonsulent i Syklistenes Landsforening), Morten Kerr (leder i Syklistenes Landsforening) og Svein Fagervold (fagkonsulent i Syklistenes Landsforening)

Artikkeltags