NÅ: Fredrikstad kan få offentlig kontor med over 200 arbeidsplasser

Får lokalt kontor: Østfold skal beholde rundt en fjerdedel av arbeidsplassene i administrasjonen i Viken i nye lokaler, enten ved den kommende jernbanestasjonen på Grønli (på bildet) eller i Sarpsborg. Men det vil gå noen år.  (Arkivfoto: Erik Hagen)

Får lokalt kontor: Østfold skal beholde rundt en fjerdedel av arbeidsplassene i administrasjonen i Viken i nye lokaler, enten ved den kommende jernbanestasjonen på Grønli (på bildet) eller i Sarpsborg. Men det vil gå noen år. (Arkivfoto: Erik Hagen)

Artikkelen er over 2 år gammel

Hovedsetet for den nye storregionen Viken skal plasseres ved en jernbanestasjon vest for Oslo, trolig på Lysaker. Samtidig er det bestemt at rundt en fjerdedel av de Viken-ansatte får enten Fredrikstad eller Sarpsborg som arbeidssted.

DEL

Det vedtok fellesnemnda for Viken fredag ettermiddag. Siv Henriette Jacobsen, som er Aps gruppeleder i fylkestinget i Østfold, sier til FB at det var full enighet om dette valget. Fellesnemnda, med 34 representanter fra de tre fylkene, legger opp til å få konsensus, uten avstemninger.

I desember gikk flertallet i fylkestinget i Østfold inn for å beholde dagens tre fylkeshus for å unngå å binde opp store summer i et nytt praktbygg. Fylkespolitikerne vil prioritere nye skoler. Jacobsen sier til FB at fellesnemnda for Viken har tatt hensyn til Østfold-politikernes synspunkter.

– Vi fikk gjennomslag for at Viken skal ha nøkterne administrasjonsbygg. Fellesnemnda støttet oss også i at Nedre Glomma skal ha en administrasjon med tilsvarende oppgaver som i hovedbygget vest for Oslo, sier hun.

Rundt 900 ansatte i de tre fylkeshusene

I dag har de tre fylkeskommunene cirka 900 ansatte i fylkeshusene. Det tilsier at Nedre Glomma beholder cirka 225 arbeidsplasser. Det kan bli flere.

– Antallet arbeidsplasser vil avhenge av hvilke oppgaver som de nye fylkene skal få, sier Jacobsen.

Utvalget som ser på fordelingen av oppgaver mellom stat og regioner skal legge frem sitt forslag 1. februar.

Jacobsen opplyser at fellesnemnda også vil legge opp til desentraliserte arbeidsplasser, med mulighet for å jobbe på mindre kontorer i Viken.

Vil trolig leie nye lokaler

Jacobsen opplyser at Akershus og Buskerud sitter på betydelige verdier i sine fylkeshus i Oslo sentrum (Galleriet Oslo) og i Drammen. Dermed har -Viken et godt økonomisk utgangspunkt for å bygge opp et nytt hovedkontor i Bærum.

– Viken vil sannsynligvis leie lokaler nær en jernbanestasjon vest for Oslo, Lysaker eller Sandvika, sier Jacobsen.    

Høyres Tor Prøitz, som også var til stede på møtet i Kongsberg, er svært fornøyd med vedtaket. Han mener fellesnemnda nå har lagt et godt grunnlag for det videre arbeidet. Viken fylkeskommune skal være en realitet fra 1. januar 2020.

Det vil gå noen år før administrasjonen i Østfold flytter fra dagens fylkeshus i Sarpsborg til nye lokaler enten i Fredrikstad eller Sarpsborg, nær en av jernbanestasjonene. 

Artikkeltags