Rask psykologhjelp skal få ned kommunens fravær

For å slippe at ansatte skal vente i månedsvis på psykologbehandling har vi nå startet et prosjekt som tilbyr hjelp innen åtte dager. Målet et å få ned sykefraværet, sier Maria Mørk Solberg (t.v.) og Tove Kolstad Solberg i prosjektet «Mestring av hverdagen». Foto: Randi Kristoffersen
Opptil ett år må Fredrikstad-folk vente på psykologhjelp. Nå tilbyr Fredrikstad kommune sine ansatte hjelp innen åtte dager.
– I Fredrikstad har psykologer med driftstilskudd ventelister på opp til ett år.
Det sier Maria Mørk Solberg som er prosjektleder i Fredrikstad kommunes «Mestring av hverdagen».
Nå får de kommunalt ansatte tilbud om raskere hjelp. Innen åtte virkedager skal de ha fått tilbud om en førstegangssamtale.
Del på Facebook
– Egenandelen er på 200 kroner per konsultasjon. Og tilbudet gir opp til seks timer, sier Solberg.
NAV Østfold har tidligere i år opplyst at hver femte sykemelding skyldes en lettere psykisk lidelse.
Nytt i Norge
Prosjektet er forholdsvis nytt i Kommune-Norge.
– Derfor har vi fått 100.000 kroner i støtte av KLP (Kommunal Landspensjonskasse). De synes dette høres utrolig spennende ut, sier Mari Mørk Solberg.
Tilbudet startet opp i mars, og 10 ansatte har allerede benyttet seg av tilbudet.
Høyt sykefravær
Tove Kolstad Solberg, som er personalrådgiver i Fredrikstad kommune, forteller at sykefraværet blant kommunes ansatte totalt første kvartal i år var 11, 2 prosent.
Mens i kommunes omsorgsetat var sykefraværet på samme tid 14,4 prosent.
– Trenden i de kommunene vi sammenligner oss med (ASSS) viser den samme utviklingen i første kvartal, sier Tove Kolstad Solberg.
Og legger til:
– Målet med prosjektet er selvfølgelig å få ned sykefraværet. I dag er ansatte sykemeldt mens de må vente i månedsvis på psykologhjelp. Jo fortere personer med en psykisk lidelse kommer tilbake i jobb, jo fortere blir de friske.
– Når skal de ansatte bruke tilbudet?
– Temaer vi har sett for oss er angst, depresjoner, utbrenthet, stress, reaksjon på å stå i konflikt på arbeidsplassen, samlivsbrudd, sykdom i nær familie og rusproblemer, sier Maria Mørk Solberg.
Evaluering
Prosjektperioden er fra 15. mars i år til høsten 2012.
– Vi her i kommunen vet ikke hvem som benytter seg av tilbudet. Men vi har laget et evalueringsskjema som vi håper blir brukt. Samtidig vil psykologen prøve å karlegge hvilke arbeidsgrupper som trenger hjelp – slik at vi kan se om det er noen sammenheng, sier Maria Solberg.
Kollegene-Solberg håper at prosjektet vil bli videreført.
– Dette har vi veldig tro på.
PS! Neste uke arrangeres «Psykiatrien ut i samfunnet» i regi av Distriktspsykiatrisk Senter i Fredrikstad.