Henvisning til forfatterne og samlerne av eventyr bet ikke på statsadvokaten, som heller ville snakke om terroristens forhold til Frimurerlosjen, et medlemskap Breivik hadde ønsket seg siden 17-18 års alderen, og fordi en militant nasjonalist senere anbefalte ham medlemskap, ville han inn i den lukkede organisasjonen - på grunn av de ultrakristne verdiene og de ultrakonservative holdningene.


(Se video i bunnen av artikkelen)

Til høyre for høyre

Det er grunn til å dvele ved noen av de brune samfunnsborgere som sniker seg rundt i halvmørket langt til høyre for det ytterste høyre i vårt ellers åpne, politiske landskap. Bortsett fra tiltrekningen mot Frimurerlosjen, tiltrekkes Breivik mot Fremskrittspartiet. Fordi det ikke er mulige å komme lenger til høyre i norsk politikk, som terroristen selv forklarer det. I politisk-historisk forstand er han her i selskap med partimedlemmer som i årevis er karakterisert som bygdetullinger. 

Siv Jensen skal ha sagt at Anders Behring Breivik ble ekskludert fra FrP. Å, ja? I retten kom det frem at Breivik ble strøket av medlemslistene i Fremskrittspartiets ungdom fordi han ikke betalte kontingent, og at han selv meldte seg ut av moderpartiet fordi han ikke lyktes med å oppnå en posisjon der, og fordi partiet ikke var høyreradikalt nok.

Les også: Kamp for å unngå galehuset

Kristent forsvar

Men poenget er: de holdninger han gir uttrykk for i retten, at den kristne arven må forsvares, at Gud vil tilgi ham, at han tror på et liv etter døden, at vi trenger et raserent Norge for et "urfolk", (som ikke er et urfolk,) at vi kan tolerere et par  prosent fremmedkulturelle - forutsatt at alle er like "kristne" som Breivik - er alle sammen holdninger som et økende antall nordmenn stiller seg bak. Dette ikke ment som kritikk mot lovlige partier som FrP,  men som en beskrivelse av en virkelighet. Vi må ikke tro at det er likegyldig hva vi hater, vil forby, vil fjerne, vil undertrykke.

All rasisme starter nemlig ved nabogjerdet. Naboen er en pussig fyr, for han henger opp klær på søndager, og gjerdet hans er ikke malt på år og dag, og det lukter stadig løk og pussig krydder fra naboeiendommen. Dessuten tror han på en snål Gud. Ikke på vår hvite. Vi som er den hvite mann tror jo på alt som er riktig. At det er amerikaneren som er det amerikanske urfolket, ikke indianeren. Vi tror, fordi vi er mer sivilisert enn andre, at vi kan arrestere, internere, fordømme og overvåke andre mennesker og andres meninger - og til slutt bomber vi sivilbefolkningen i Vietnam med Napalm, mens vi løfter hånden til hjertet og sier "God bless Amerika."

Eller vi gjør som britene, som en gang hersket over en firedel av jordens befolkning, og som har skylden for at halve India går rundt med turban og dress og snakker oxforddialekt. Jasså? Drikker du ikke te? spør briten overrasket, og synes du er en raring. De har lært en kvart klode å kjøre på gal side av veien, og de så på seg selv som et overordnet folk. The British Empire. Den mest berømte tittelen i en britisk avis noengang blir derfor: "Tåke i kanalen, Kontinentet er isolert." Vi må også huske og vite slikt, når vi i forargelse tenker på den gale mannen Adolf Hitler, som forresten heller ikke alle psykiatere mener var gal - snarere smart, intelligent og uten empati - omtrent som Anders Behring Breivik fremstår.

Les også: Terroristens grusomme komedie

Å mislike særpinger

Her hjemme fødes og formes slike holdninger av at Fredrikstadfolk ikke liker særpinger, at alvdøler ikke liker folk fra Tynset, at "drit i Norge, leve Toten" er et uttrykk vi liker - og at det i Aftenposten har stått annonser med ordlyden: "Hybel til leie, ikke nordlendinger."

Jeg bare nevner det, siden jeg sitter her i Oslo tingrett og hører Anders Behring Breivik fortelle at han representerer en hvit, ultrakonservativ nasjonalisme, som har rett til å rydde opp i det kristne forfallet, ved hjelp av våpen og bomber. Slik den ultraradikale venstresiden i norsk politikk har ment at de har, gjennom å mene seg berettiget til å henrette kapitalister og borgerskap for å skape likhet for alle.

Dette er den aller veste dagen i Oslo tingrett. Pårørende gisper av terroristens kyniske utlegninger. De er så grusomme at jeg ikke kommer til å refere dem.

behring Breivik

SYMPATIERKLÆRINGER. Hver morgen møter enkeltmennesker opp utenfor Oslo tingrett og erklærer sin støtte og sorg over massedrapsmannens gjerninger. FOTO: STIG NILSSON

Ekstremisme i enhver form - enten den dreier til høye eller venstre - er årsaken til mange av Jordens kriger. Nordmenn, du og jeg, beveger oss i disse retningene. Jeg skulle derfor ønske at Anders Behring Breiviks ekstreme teorier, og den grobunn hans holdninger har i det norske samfunnet, fører til at vi går mer i oss selv når vi forteller pakkis- og negervitser, sprer myter om hvor nær det er at muslimene overtar 17. mai, lærer oss hvor liten promille det er av muslimene som kan kalles islamister, husker hvilke overgrep vi historisk sett har gjort mot hverandre i ly av ultrakristendom - når noen får for seg at de har rett til å drepe: heksebålene. Spanskekongene Filip I og II, som oppfant den spanske inkvisisjonen og som blant annet drepte 20.000 calvinister bare fordi calvinistene ikke ønsket å ha gullkantede bilder og nips rundt seg når de ba til Gud - slik katolikker vil ha. Men: den egentlige grunnen for "Det hellige inkvisisjonsbyrås domstol" var spanskekongens behov for å kontrollere muslimer og jøder i arbeidet med å gjenerobre Spania.

Aner vi det samme tankegodset hos terroristen Breivik? Å, ja.

Jeg kan gå videre, i håp om å ramme de historieløse: Nord-Irland. Det Ottomanske riket. Hva tyrkerne har gjort mot rumenerne. Romerriket. Habsburgerne. Det Britiske Imperium. Franske kolonier. Spanske kolonier. Hundre lands slavehandel. Sør-Afrika. Das Reich. Aner du ingenting om disse rikene og de overgrep som er gjort i "rettferdighetens" eller Guds navn? Skaff deg en historiebok, før det er for sent. Eller lag din egen quiz: Rumenske tiggere. Sigøynere. Samer. Svartinger. Degos. Negerarbeid. Svensker. Høyrefolk. Marxister. Kristne. Muslimer. Kvinnesyn. Sosialklienter. Snyltere. Narkovrak ...

Og blir du nå provosert av mine antydninger og påstander, om at noen av dine grunnholdninger er i ferd med å likne lillebroren til Breiviks holdninger, en lillebror som en dag blir stor og sterk, så er de fint - for da har jeg oppnådd å være en budbringer fra denne forferdelige rettssakens underliggende materie: Overmennesket. Flertallets rett over minoritetene. Det ekstreme mindretalls rett til å aksjonere mot flertallet med våpen, bomber eller sjikane. Middelklassens forakt eller likegyldighet overfor underklassene. Eller, hentet fra Bryggepromenaden i Fredrikstad i 2012: Å ville fleske til en innvandrer, ganske enkelt fordi han er innvandrer - eller "sotrør" som vi kaller dem i godt selskap over en dyr konjakk. Eller å ville sende ut av landet et innvandrerbarn, fordi det ikke er et individ, men bare enda et innvandrerbarn, fordi vi har nok av dem her fra før. De er jo så like alle sammen ...

Og det viktigste av alt: den som blir sint, har tapt, sa min far. Det har han rett i. Denne kommentaren er skrevet til deg som sier til din neste: "Bli med uttaforr, så skarru fårræ en på trynet." Du hører til dem som har gått tom for argumenter, og det er slik alle kriger starter.

Jeg håper: La oss heretter bare bruke ett våpen. Ordet. La ordet være fritt, men la denne friheten bli forvaltet med større ansvar enn nå - som betyr at du tenker igjennom hvilke konsekvenser det har det du sier og mener - i ditt private selskap, på jobben, i fylla, i det offentlige rom, på trykk, til dine barn.

Les også: Da terroristen smilte av politiet

ABB
INGEN MORGENHILSEN. Anders Behring Breivik har lyttet til sine forsvares råd. Torsdag lar han være sin sedvanlige fascisthilsen. FOTO: STIG NILSSON

Til deg som vil være struts

Tilbake til retten: Anders Behring Breivik sitter i et helt år, på heltid, og spiller krigsspill på Internett. Det er jo ikke så farlig med krigsspill, sier vi til våre barn, eller vi gidder ikke å kontrollere det. Så forteller Breivik at han spiller simulerte krigsspill, simulerte skytespill, skaffer seg våpen, bedriver skytetrening for å bli en så dyktig skarpskytter som mulig, planlegger en grusom bombeaksjon og en massakre, sprenger vårt lands regjeringsbygg, likvider voksne, barn og unge - dreper 77 mennesker, gjør 42 drapsforsøk - og kvester mage hundre av oss, fysisk eller psykisk.

Jo, men, denne mannen er jo gal, sier vi og trekker på skuldrene. Og på min Facebook-side skriver venner av meg torsdag morgen: "Jeg blir kvalm av å lese det du skriver." En venninne oppfordrer meg: "Vi er lei av denne møkkamannen. La oss holde Facebook Breivikfritt."

Nei. Det skal jeg ikke. Jeg føler med 800 berørte. Mennesker som har mistet sine kjære, sine barn. Sin fremtid. Det er nemlig slettes ikke sikkert at Anders Behring Breivik er sprø. Fremstående psykiatere i Norge mener han ligner på flere av oss: vi som er så selvopptatte at vi ikke ser nabolaget. Jeg må minne deg som vil ha nyhetsbildet fritt for terroristen Breivik, at Dagbladets fenomenale humorist og tegner StormP allerede for mange år siden fremstilte to menn i samtale. Den ene sier: "Hva tror du om fremtiden, Jens?" Jens svarer: "Jeg vet ikke, jeg har fått et rusk på øyet ..."

Til mine venner: (og mine lesere) Du får være opptatt av at det er vår, og at du skulle ha skiftet til nye gardiner. Lakk neglene. Dra på Biltema og kjøp en ny drill. Men jeg vil ikke være struts og gjemme hodet i sanden. For nazijegeren Simon Wiesenthal sa, at det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet. Så bry deg. Det gjør jeg. Selv om Anders Behring Breiviks forferdelige beskrivelser torsdag om hvordan han planla bomben var nesten uutholdelige å høre på.

Og fredag morgen blir det enda verre. Da skal han fortelle om massemordene på Utøya ...

Les også: I dag skal jeg møte en massemorder