Mahammed (36) får verken spise eller drikke i rekordvarmen

NEI, TAKK: Stein Aakre gjør seg klar til lunsjpause, men Mahammad M. Hassan må si nei takk til både vårt og tørt. Han er midtveis i fastemåneden.

NEI, TAKK: Stein Aakre gjør seg klar til lunsjpause, men Mahammad M. Hassan må si nei takk til både vårt og tørt. Han er midtveis i fastemåneden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har vært en ekstrem varme i Fredrikstad de siste dagene. Tenk om du måtte komme deg gjennom hetebølgen uten å spise og drikke. Det er hverdagen for Mahammed og byens andre muslimer.

DEL

Tidspunktet for ramadan endrer seg fra år til år, og denne gangen har fastemåneden havnet midt oppe i den verste heteperioden. Å skulle jobbe eller gå på skole i 27–30 varmegrader kan være tøft nok i seg selv, men krever selvsagt enda mer når du verken kan spise eller drikke.

– Det går faktisk ganske bra. Trikset er å ha mye å gjøre så du ikke rekker å kjenne etter, sier Mahammed M. Hassan (36) fra Fredrikstad. Han flyttet fra Somalia til Norge i 1999, og er nå etablert med kone og fem barn. Jobben som vaktmesterassistent på Glemmen videregående skole utøver han som om alt skulle være ved det normale.

– Ja, vi merker ikke noen forskjell. Mahammed er veldig flink i jobben sin, også nå. Vi er glade for at vi har han, sier vaktmester Stein Aakre.

Lar seg ikke friste

Mahammed er i ferd med å ta fagbrev, og er en av tre på vaktmesterkontoret på Glemmen. Når de andre to koser seg med lunsj, må Mahammed nøye seg med å se på. Men han blir ikke fristet.

– Nei, dette er jo en religiøs handling. Jeg sitter rett ved siden av vanndispenseren på vaktmesterkontoret, og kan enkelt ta meg et glass vann når det måtte være. Når de andre er ute ville heller ingen sett meg. Men jeg gjør det aldri uansett, for dette er en avtale mellom meg og Gud, forklarer 36-åringen.

VARME DAGER: Å slå gresset midt på dagen når sola steker som verst er ikke noe problem for Mahammed, selv om han ikke har drukket vann siden soloppgang.

VARME DAGER: Å slå gresset midt på dagen når sola steker som verst er ikke noe problem for Mahammed, selv om han ikke har drukket vann siden soloppgang. Foto:

Fasten gjelder fra soloppgang til solnedgang, hvilket er snakk om det aller meste av døgnet på vår kant av verden. Nå går solen ned etter klokka 22 på kvelden, mens den står opp allerede rundt klokka fire om natten.

– Det er jo om å gjøre å holde seg våken i de timene man kan ta til seg næring. Det er viktig å drikke så mye som mulig og spise mat som gir deg krefter til å jobbe den påfølgende dagen. Det blir mye kjøtt og ris, og selvsagt dadler.

– Når sover du?

– Jeg sover etter at jeg har spist det siste måltidet før soloppgang. Deretter står jeg opp rundt halv sju, barna skal jo på skolen. Så drar jeg på jobben på Glemmen, og sover videre noen timer når arbeidsdagen er slutt, forklarer Mahammed.

Varierende fastetid

I fødelandet Somalia er det alltid 12 fastetimer i løpet av et døgn. I Norge varierer det veldig, i og med at vi har lange lyse dager om sommeren og nærmest mørketid om vinteren.

– Det første året jeg var i Norge merket jeg knapt at jeg fastet. Da var ramadan nemlig i november, og ettersom jeg bodde i Finnmark spiste jeg både frokost og middag som vanlig. Det var bare noen timer midt på dagen jeg måtte faste. Det var en litt merkelig opplevelse, sier Mahammed.

– Hva er egentlig hensikten med fasten?

– Det handler både om indre renselse og en forståelse av hvordan det er å ikke ha nok mat. Det er mange mennesker i verden som sulter, og når vi faster får vi en påminnelse om dette, sier fembarnsfaren.

FAGBREV: Mahammed er snart ferdig utdannet i byggdrifterfaget, det vi tidligere gjerne kalte vaktmester. - Yrket har blitt mer komlisert etter som elektronikk og data har fått en større plass i hverdagen vår.

FAGBREV: Mahammed er snart ferdig utdannet i byggdrifterfaget, det vi tidligere gjerne kalte vaktmester. - Yrket har blitt mer komlisert etter som elektronikk og data har fått en større plass i hverdagen vår. Foto:

Barna hans er mellom tre og 15 år, og er ikke gamle nok til å begynne å faste ennå. Gamle og kronisk syke er også fritatt. Dersom man av en eller annen grunn ufrivillig må avbryte fasten under ramadan, gjør man opp for de dagene senere ved å faste tilsvarende. Hvor terskelen går for å avbryte fasten under ramadan varierer veldig fra miljø til miljø, noe som ikke minst har kommet til syne i år når eksamensperioden har havnet midt oppe i ramadan. Mens enkelte har valgt å spise og drikke for å kunne prestere best mulig, har andre gjennomført de krevende prøvene uten å fylle på med energi underveis.

Tøft med eksamen

Rektor Pål André Ramberg på Glemmen vgs. sier at det for tidlig å si noe sikkert om hvilke utslag dette vil gi på eksamenskarakterene.

– Når vi etter hvert får evaluert årets eksamen vil vi kanskje kunne si litt mer, nå er grunnlaget for tynt. Men det sier jo seg selv at det ikke er optimalt å gjennomføre tøffe heldagsprøver uten å spise og drikke, sier Ramberg.

Mahammed Hassan har selv fått erfare dette. For to år siden hadde han eksamen 6. juni.

– Dette var attpåtil første dag i ramadan, så det var brutalt. Men det gikk faktisk greit, sier Mahammad, som snart er ferdig utdannet innen byggdrifterfaget.

Nestleder i Al-huda Islamsk Senter på Lisleby, Mohammed Warsame, sier det er opp til hver enkelt å vurdere om man må avbryte fasten.

– Dette er mellom enkeltpersonen og Gud. Det er klart at fasten ikke bør gå på bekostning av helsen, og man må også vurdere om man er i stand til å gjennomføre for eksempel eksamen. Men at det er varmt er i seg selv ingen grunn til å slutte å faste, sier han.

Feirer med festmåltid

I år startet ramadan 17. mai, og varer til solen går ned torsdag 14. juni. Da avsluttes fastemåneden med Id-fest, som er muslimenes største høytid. Nå er over halvparten unnagjort, men vaktmesterassistent Mahammed på Glemmen har likevel ikke startet noen nedtelling.

– Nei. Det er bedre å ikke tenke på det. Hvis man begynner å telle ned går dagene veldig sakte, sier Mahammed, som innrømmer at han bruker bilen litt mer enn ellers om dagen.

– Jeg pleier å gå til jobben, men nå kjører jeg. Og da er det jo en fordel at det er godt og varmt, da slipper jeg i hvert fall å stå opp tidlig for å måke ...

Artikkeltags