FAU Gudeberg: – Nå må vi sette foten ned. FAU Råkollen: – Dette blir mye bedre enn det vi har

Oppgitt: Jan Graving og Ellen Cathinka Apenes i FAU Gudeberg er oppgitt over planprosessen i arbeidet med nye Gudeberg og Råkollen skole.

Oppgitt: Jan Graving og Ellen Cathinka Apenes i FAU Gudeberg er oppgitt over planprosessen i arbeidet med nye Gudeberg og Råkollen skole. Foto:

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag gikk fristen for å sende høringsuttalelse på planene for nye Gudeberg og Råkollen skole ut. FAU ved Gudeberg har fått utsatt fristen i to uker, og holder ikke igjen i sin kritikk av planprosessen. FAU på Råkollen er på sin side greit fornøyd med planene.

DEL

– Deres dårlige prosess er grunnen til at vi må sette foten ned, sier leder for FAU på Gudeberg skole, Jan Gravning.

Slår sammen skoler

Fredrikstad kommune har bestemt at Råkollen skole skal samlokaliseres med Gudeberg som er kombinert barne- og ungdomsskole. Nå er forslag til detaljregulering med konsekvensutredning ute på høring, og planene har fått FAU til å se rødt. De reagerer på at de ikke har blitt inkludert i prosessen tidligere, og vil i sin høringsuttalelse, som har fått to ukers utsettelse, peke på flere punkter de ikke mener står i sammenheng med Skolebruksplanen for 2015–2025.

– Vi lurer på om politikerne egentlig vet hva det er de diskuterer, og om de vet at produktet de en gang besluttet som rammeverk er noe helt annet i dag, sier Ellen Cathinka Apenes i FAU Gudeberg.

Kritiske

Hun forteller at hun, sammen med de andre i FAU, har satt seg godt inn i saken, i tillegg til Skolebruksplanen som er kommunens styringsdokument i denne prosessen.

– I Skolebruksplanen står det at estimert elevtall på Gudeberg i 2018 skal være 384 elever, mens i dag er det 450 elever på skolen. Planen er underlaget for kommunens bestilling til Rambøll. Vi synes det er tankevekkende at det ikke er justert til dagens tall og behov, sier hun.

Jan Graving og Ellen Cathinka Apenes i FAU Gudeberghar satt seg godt inni saken.

Jan Graving og Ellen Cathinka Apenes i FAU Gudeberghar satt seg godt inni saken. Foto:

Manipulativt overfor elevene

Apenes og Gravning peker også på elevenes involvering i prosessen. I saksdokumentene ligger det to referater fra møter med Elevrådet, og foreldrene reagerer sterkt på innholdet.

– Kontakten med elevene har vært manipulativ, og er ikke noe å skryte av. I referatene trekker de frem trivielle ting som at barna gleder seg til å få trampoliner og at de synes det blir kult med skolegård på taket. Elevenes innvendinger på manglende sollys og ønske om oppgradering av egen skole er det ikke tatt hensyn til i den videre prosessen, og de har tydeligvis ikke fått informasjon om at det nye bygget ikke er for dem, sier Gravning.

De trekker også frem temaer som trafikale løsninger, parkering, dagslys, barnas uteareal, klimatiske forhold i skolegården, arkitektoniske løsninger, og mulighetene for utvidelse av skolen som punkter de vil sette spørsmålstegn ved i sin uttalelse.

– Se på saken på nytt

Målet til FAU er å få politikerne til å se på saken på nytt.

– Vi reagerer på prosessen, planarbeidet og det at 64 år gamle Gudeberg ikke blir pusset opp. Det gjør at vi må vi gå kraftig ut, og sette foten ned. Hvis vi hadde vært involvert tidligere kunne vi ha unngått denne situasjonen, avslutter Gravning.

Glad for å få ny skole

FAU-leder ved Råkollen, Arild Hansen (49), mener på sin side at alt har vært rett utført i planprosessen.

– Det er blitt sett på ulike løsninger. Vi ville helst ha skolen på Furutun, der det var plass etter sykehuset flyttet ut. Når det ikke gikk er dette en grei løsning. Nå har prosessen gått så langt at vi må innse at dette er ferdigkjørt. Dette blir mye bedre enn det vi har. Vi får et nytt bygg og bedre lokaler, sier Hansen som likevel erkjenner at han hadde ønsket at det ble bygd en større skole.

Greit fornøyd: FAU-leder ved Råkollen skole, Arild Hansen (49), sier utbygging på Gudeberg ikke var deres førstevalg. Han er likevel greit fornøyd med planene som er lagt fram.

Greit fornøyd: FAU-leder ved Råkollen skole, Arild Hansen (49), sier utbygging på Gudeberg ikke var deres førstevalg. Han er likevel greit fornøyd med planene som er lagt fram. Foto:

Hansen har fått med seg at noen er bekymret for den økte trafikken, men tror ikke det blir et problem.

– Mange kjører taxi sammen. Og det er jo skole der fra før med barn som blir kjørt. Jeg tror ikke de vil merke så veldig stor forskjell. Ett sted må jo skolen uansett være og elevene må bli fraktet dit. Trafikkbelastningen hadde blitt den samme uansett hvor skolen ble plassert, sier Hansen som selv har en sønn med Downs syndrom som går på skolen.

Fau-lederen insisterer til slutt på å få med at Råkollen er en flott læreplass for elever med spesielle behov.

– Det er en fantastisk skole med fantastiske lærere, understreker han.

Artikkeltags