Spetalen skole kåret til årets skolebygg

ÅRETS SKOLEBYGG: Spetalen skole.

ÅRETS SKOLEBYGG: Spetalen skole. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Moss Avis) Under Nohrcon's konferanse "Bygging av fremtidens skole 2018" ble den nye Spetalen skole i Saltnes i Råde onsdag kåret til Årets skolebygg 2018. Spetalen vant foran fire andre skoler, og juryen fremhever blant annet bruken av treverk og farger som uttrykker vennlighet og trygghet, og muligheter for arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper. Til slutt ble vinneren avgjort gjennom offentlig avstemming. Det kom inn over 1200 stemmer.

Skolen har 280 elever og 50 ansatte, og nybygget står der hvor den gamle skolen lå tidligere. Den gamle delen er bygget om til administrasjonsfløy, og skolen har fått flerbrukshall med cafe, tribune og diverse styrketreningsrom som legger til rette for idretts- og kulturarrangementer i lokalsamfunnet. Skolen har en stor naturtomt med mange trær, noe som er matchet i bygget gjennom bruken av kledning av Kebony-tre.

De andre nominerte skolene var Brynseng skole i Oslo, Justvik skole i Kristiansand, Smøla barne- og ungdomsskole og Vågsøy ungdomsskole.

- Jeg er veldig stolt over at Spetalen skole er blitt kåret til Årets norske skolebygg 2018. Skolen er den største investeringen kommunen har gjort noen gang. Med dens utseende er det et flott smykke man ser når man kjører igjennom Saltnes. Kombinasjon treverk med vinduer i mange farger, tak som bølger gjør bygget spennende, samtidig som du blir nysgjerrig på hva som er innenfor veggene. Flotte klasserom med store vinduer gir gode muligheter for læring. At man har en løsning der grupperommene er inntil klasserommene gir mange muligheter for lærerne. «Hjertet» i bygget er et flott amfi som binder skolefløyene og flerbrukshallen sammen. Her ønsker vi aktiviteter fra morgen til kveld syv dager i uka, sier ordfører René Rafshol i en pressemelding.

Skoleprosjektet har LINK arkitektur som arkitekt, Multiconsult som ingeniør og Solid som entreprenør. Byggherre er Råde kommune.

- Å prosjektere og tegne en skole er en av de mest givende oppgavene vi kan få som arkitekter, idet vi skaper et sted, hvor man møter glade barn som hopper og spretter omkring. Det at LINK arkitektur var så heldige å være med i prosessen fra første skisse til åpningen, var et suksesskriteria for dette vellykkede prosjekt og alt vi bygger er til syvende og sist kun en ramme for trygghet og trivsel for elevene og lærerne. Arkitekter, rådgivere, byggherrer, politikere og lærere har et samfunnsmessig ansvar for å skape denne rammen. En ramme som etter hvert fylles ut med læring, lek, latter og vennskap, sier arkitektene Kennet Hald og Nicole Stobbe fra LINK arkitektur.

Dette sier folk om Spetalen:

  • "Et unikt bygg med fantasifulle detaljer. Bygget for barn, trivsel og nysgjerrighet!"
  • "Et «smykke» i nærmiljøet!"
  • "Jeg liker lekenheten og fargene i designet. Det er et stort bygg, men det følger terrenget, og unngår å bli ruvende på en vulgær måte. Et praktfullt bygg!"
  • "Jeg velger dette prosjektet fordi jeg gikk på den gamle Spetalen barneskole. Jeg husker hvor slitt og gammelt bygget var. Jeg er imponert over hvor flott de har laget den nye Spetalen barneskole og er veldig glad på vegne av barna som går på skolen nå!"
  • "Den skolen er bare helt rå!"
  • "Det går en rød tråd gjennom hele prosjektet, som kombinerer estetikk og funksjon flott."
  • "Innbydende og munter fasade som inspirerer til læring og lek. God funksjonalitet og en fantastisk flerbrukshall som har løftet folkehelsen i nærmiljøet!"
  • "God planløsning, lekent design og miljøfokusert"
  • "Fantastiske farger kombinert med naturmateriale. Jeg blir glad hver gang jeg kjører forbi."
  • "Et gjennomtenkt skolebygg for elever, lærere og foreldre samt frivillige i nærmiljøet!"

Artikkeltags