Må utsette nedbrenning av Råde-hus

Mandag setter Forsvaret fyr på dette huset i Jonstengata 3 i Råde. Nedbrenningen er ventet å ta cirka fire timer og Forsvaret advarer mot røyk i området.

Mandag setter Forsvaret fyr på dette huset i Jonstengata 3 i Råde. Nedbrenningen er ventet å ta cirka fire timer og Forsvaret advarer mot røyk i området. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Moss Avis) Mandag morgen ble Forsvaret nødt til å utsette den planlagte nedbrenningen av huset i Jonstengata 3 i Råde.

– Vindretning og vindstyrke tilsa at det ikke var forsvarlig overfor nabogården, forteller stabssersjant Kristoffer Hagmann og utdyper:

– Den gården driver mye med hester. Det var risiko for at røyk kunne komme inn i loven og føre til glør. I verste fall kunne det blitt antent høy eller lignende.

Ser an værmeldingen

Forsvaret vil se an værmeldingen før de beslutter et nytt tidspunkt for nedbrenningen. Hagmann håper de vil få gjennomført øvelsen i løpet av uka.

Nedbrenningen er en øvelse er for brann-, redning- og plasstjenesten (BRP) på Rygge flyplass, og består av å foreta en kontrollert nedbrenning av et hus. BRP har blant annet ansvaret for brann- og redningsberedskapen for luftfartøy på Rygge militære flyplass.

– På nedbrenningen vil det gis grunnkurs i brann og redning for vernepliktige som skal avtjene førstegangstjenesten ved en av Luftforsvarets flystasjoner, som brannvernassistenter. Denne kursingen er det Luftforsvarets utdanningsavdeling som står for, sier Hagmann.

Vil føre til røyk

Huset som skal settes fyr på er i Jonstengata 3 i Råde, og ligger helt i slutten av Mosseveien før man kommer til ankomstsenteret i Råde.

– Nedbrenningen vil naturlig nok medføre en del røyk i området rundt denne adressen, sa Hagmann i forkant av mandagens planlagte øvelse som ble utsatt.

Men slike øvelser er viktig for Forsvaret å gjennomføre.

– Grunnen til at vi gjør det er at det gir oss en unik mulighet til å vise, og se, brannforløp i bolighus. I tillegg er det en god anledning til å øve slukking med forskjellige typer slukkemidler som vann, skum og pulver. Dette er ikke noe vi får gjort uten et slikt objekt som vi skal brenne ned nå, sier Hagmann.

Artikkeltags