Gå til sidens hovedinnhold

Betalte utpressere flere hundre tusen fra familiebedriften i Fredrikstad

Artikkelen er over 4 år gammel

Saken rundt advokat og eiendomsprins Amir Mirmotahari (39) fortsetter å vokse i omfang. Nå avslører VG at han har brukt familiebedriften i Fredrikstad til å betale personer som har presset ham for penger.

Det er Verdens Gang som nå kommer med nye avsløringer rundt den varetektsfengslede Fredrikstad-advokaten. I et mange sider langt dokument har avisen tatt for seg saken der Mirmotahari skal ha blitt presset for flere hundre tusen kroner for at lydopptaket ikke skulle bli kjent.

Det var i juni i år at Fredrikstad-mannen, som også eide en rekke eiendommer i Fredrikstad og Sarpsborg, snakket om å dope ned og kidnappe et voldtektsoffer. Mirmotahari var forsvarsadvokat for en av de tiltalte rumenerne i saken. Målet skal ha vært å hindre henne å vitne i saken.

– Siden hun er en junkie-dame så er det liksom ikke så nøye. Folk gjør ikke noe med det, ikke sant. Våkner opp med en dose, ikke sant, sa Mirmotahari i lydopptaket.

Advokaten hevder han bare «jattet med» i samtalen og nekter straffskyld. Siktelsen mot Amir Mirmotahari er senere utvidet til å gjelde innføring av narkotika til innsatte i fengsel.

Ble presset for penger

I kjølvannet av VGs avsløringer ble Mirmotahari pågrepet og varetektsfengslet. Siden har det også dukket opp en rekke andre avsløringer, som at han blant annet skal ha forsøkt å sabotere et utested i Fredrikstad og bestikke fengselbetjenter.

Men historien har også flere sider. I helgens VG-sak kommer det nemlig frem at advokaten skal ha blitt presset for flere hundre tusen kroner. Saken avslører at Mirmotahari i mai 2015 hadde et møte med tre menn på en kaffebar i Oslo. Temaet var et lydopptak av Mirmotahari som ble brukt til å presse ham for penger. Advokaten visste hva slags konsekvenser det kunne få om lydopptaket ble kjent.

  • LES OGSÅ: Varetektsfengslet advokat fikk snakke på radio
  • LES OGSÅ: Siktet advokat må fortsatt sitte fengslet
  • LES OGSÅ: – Vi ble presset for penger

På et annet bord ved den samme kaffebaren satt Racha Maktabi, Fredrikstad-kvinnen som var gift med Mirmotahari. Hun hadde fått vite om utpressingen noen dager i forveien, og møtte på mannen sin i det han var på vei til møtet på kaffebaren. Hun var nemlig i tvil om han har fortalt henne alt, og dro derfor til stedet der møtet ble holdt.

– Siden jeg ikke lenger stolte på at sannheten ble fortalt meg, følte jeg et behov for å gå dit for selv å se hva som skjedde, sier Maktabi til VG.

Familiebedriften i Fredrikstad betalte

I saken kommer det frem at Mirmotahari etter hvert betalte ut flere store beløp til utpresseren. I løpet av to dager betalte han ut over 600.000 kroner, og senere skal han ha betalt mer penger, ifølge fakturaer VG har kopier av.

Fakturaene viser også at størstedelen av pengene er betalt ut fra Dampskipsbryggen AS, firmaet til Mirmotahari og kona Racha Maktabi i Fredrikstad. Sistnevnte har gitt VG kopier av fakturaer som viser pengeoverførsler som knyttes til mannen. Totalt er beløpet på 768.000 kroner.

Mirmotahari var styreleder i Dampskipsbryggen AS frem til han ble pågrepet. På fakturaene sto det at pengene var «betaling for teknisk konsultering og support».

Fredriksstad Blad har flere ganger skrevet at kona Racha Maktabi har tatt over styringen i selskapet Dampskipsbryggen AS. Mirmotahari sitter nå kun som aksjonær i selskapet.

– Jeg har jobbet med å skaffe meg oversikt over eiendommene, selskapene og strukturen i konsernet. Det har vist seg at rutinene ikke har vært spesielt gode, men arbeidet med å få rydde opp og få orden er i gang, fortalte hun til FB for få dager siden.

 

Vil avhøre Maktabi

Det var i 2011 at ekteparet tok over eierskapet til en rekke eiendomsselskaper i Fredrikstad etter Rachas far, nå avdøde Reza Maktabi. Amir Mirmotahari har stått som styreleder og daglig leder i alle eiendomsselskapene, men etter pågripelsen tok Racha over driften av konsernet. Eier er nå selskapet Scirocco AS, med Racha Maktabi i sjefsstolen.

De ble skilt i fjor høst, men eier store eiendommer i byen. Maktabi har sagt at hun visste at ektemannen ble presset for penger, men at hun ikke visste noe mer om saken.

– Avsløringene og lydopptaket i VG kom som et sjokk på meg, sa Racha Maktabi til FB i sommer.

Til VG sier Maktabi at hun har varslet politiet og skattemyndighetene om alle uregelmessigheter hun har funnet i bedriften etter at hun tok styringen.

– Politiet ønsker å avhøre meg om funnene som er gjort, sier hun til avisen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.