Gå til sidens hovedinnhold

Pyramide-kongen er konkurs

Artikkelen er over 7 år gammel

Den tidligere pyramidetoppen Tor Anders Petterøes (58) selskap Towah Norway AS er i Fredrikstad tingrett slått konkurs.

Kjennelsen ble gitt 10. juli, etter at Petterøe selv begjærte oppbud.

 Selskapet hadde ved konkursåpningen adresse i Agentgaten 5 i Fredrikstad, og selskapet oppgir å ha 12 ansatte, og en samlet gjeld på 1,5 millioner kroner.

Fredrikstad-advokat Ørjan Lunde er oppnevnt som bobestyrer.

Samme år ble det kjent at politiet hadde siktet Tor Anders Petterøe for skattejuks, i forbindelse med påståtte mangler ved selvangivelsene for flere år tilbake.

Familie-eid

Towah Norway AS  har i følge offentlige registre hatt Tor Anders Petterøe som styreleder, og sønnene Anders René Petterøe og Michael André Petterøe som styremedlemmer. Aksjene har vært 100 prosent eid av Towah Members Club Ltd, et Londonregistrert selskap der Tor Anders Petterøe er oppført som direktør, sammen med én av sine sønner.

Bilen er ikke min

Kom i million-Mercedes

Den tidligere pyramidekongen har en tid vært bosatt i Spania, men var i følge Dagbladet i Fredrikstad onsdag – for å hente eiendeler.

Han ble observert kjørende i en Mercedes med 525 hestekrefter, som koster to millioner kroner i Norge - før ekstrautstyr.

- Bilen er ikke min, skriver Petterøe i en e-post til Dagbladet.

– Får ikke brukt pengene

Det såkalte Towah-systemet brukes ved ferdigbetalte Mastercard utstedt til kunder, som deretter kan bruke kortet til pengetransaksjoner kalt «Multi Level Marketing» -  eller MLM-industri.

Fredrikstadselskapet skal ha hatt medlemmer i over 100 land.

Petterøe-familiens Towah-system skal ha tilbudt betalingsløsninger til både pyramideselskaper og pyramide-lignende selskaper.

Søk på internett avdekker en rekke klagemål fra kunder i systemet som hevder de ikke får brukt pengene de har satt inn på kontoen.

Overfor Dagbladet hevder Tor Anders Petterøe at konkursen ikke vil få noen praktiske konsekvenser for Towah-kundene:

- Ingen tjenester opphører, hevder han.

Eeier søsterselskap

Samtidig som Towah Norway AS nå er konkurs, har et liknende selskap full drift, nemlig søsterselskapet Towah 42 AS.

I offentlige registre finner f-b.no Tor Anders Petterøe oppført som styreleder også her, mens sønnen Morten Fredrik Petterøe er oppført som administrerende direktør, og sønnen Anders René Petterøe er registrert som varamedlem til styret.

Driftsinntektene i dette selskapet økte fra 108.000 kroner i 2009, til 6,5 millioner kroner i 2010, og i 2011 tjente Towah 42 AS 18, 3 millioner kroner.

I dette selskapet er det registrert bare én ansatt.

I likhet med Towah Norway AS, eies også Towah 42 av det London-rfegistrerte selskapet Towah Members Club Ltd.

Pyramide-fall

Dagbladet skriver mandag om påstått rot fra Petterøes side, knyttet til én av Norges største pyramide-saker:

For mange nordmenn er navnet Tor Anders Petterøe forbundet med økonomisk rot, tap og brutte løfter. Konkursen i Towah Norway AS har bånd tilbake til en av de største pyramideskandalene i Norge noensinne, der over 200 000 kunder fikk lide.

Tor Anders Petterøe rykket helt til topps i det utskjelte pyramideselskapet WGI da det lovet kundene gull og grønne skoger tidlig på 2000-tallet. Med løfter om vanvittig avkastning lokket WGI over 200 000 nordmenn til å investere penger i nettgambling og virtuelle børsspill på starten av 2000-tallet.

Kundene ble rekruttert gjennom store vekkelsesmøter og flotte brosjyrer. WGI-eventyret raknet og pyramiden raste i 2004-2005. Da WGI-pyramiden begynte å skjelve kom Towah til verden. Navnet har vært knyttet til en rekke selskaper, registrert både i Norge og utlandet, og ideen var i 2004 en betalingskorttjeneste for nettspill.

Dette påvirker ikke medlemmene overhodet

Avviser pyramide

Petterøe avviser overfor Dagbladet at Towah er involvert i pyramidevirksomhet.

- Towah er anbefalt leverandør til den engelske Direct Sales Assosiation, som tilsvarer det norske Direktesalgsforbundet, og befatter seg ikke med pyramidespill i noen form, sier Petterøe.

- Towah Norway AS har kun levert begrensede tjenester til dette systemet og har aldri hatt noe med kort eller medlemmers penger å gjøre så dette påvirker ikke medlemmene overhodet, hevder Petterøe overfor Dagbladet.

Kommentarer til denne saken