Vi er på yogatrening og skimter fire menn liggende på gulvet i månelyset fra de store buede vinduene. Et solid antall stearinlys blafrer i rommet og skaper en rolig og atmosfærisk stemning. Dette er «Gutta-Boys Yoga», et relativt nytt tilbud i Fredrikstad som er startet opp av Andreas Karim Viken i Lotus Norge.

Styrketrening.

– Yoga er ikke bare for dere kvinner, selv om det er flest kvinner som praktiserer det, sier Viken.
– Det er nok fortsatt veldig fremmed for norske menn å trene styrke på denne måten, fortsetter han, og presiserer at styrke er viktig i yoga.

– Det handler om et helhetlig system som er helsebringende. Gjennom fysiske stillinger, konsentrasjon, pust, meditasjon og avspenning oppnås balanse mellom kropp, sjel og sinn, forklarer instruktøren ivrig.

Han sier at han har saumfart de fleste treningssentre før han valgte yoga.
– De fleste klassiske treningsformer tar ikke hensyn til samspillet mellom kroppen, bevisstheten og følelsene.
– Mange trener kun én muskelgruppe av gangen, men anspenthet kan ofte kan komme av psykisk stress og indre uro, også hos menn, sier Viken.

Ikke mye forskning

Det er ikke gjort mye forskning av vitenskapelig art på effekten av yoga, men studier i regi av amerikanske forskere viser at både tøyningsøvelser og yoga jevnt over har en moderat positiv effekt på personer med middels sterke smerter i nedre del av ryggen.
Andre studier hevder at treningsformen kan være til hjelp mot smertene fra fibromyalgi.

Der tradisjonelle metoder omfatter en kombinasjon av medikamenter, fysisk trening og mental teknikk for å takle fibromyalgismertene, brukes i stedet ulike yogaens sittestilling, meditasjon og pusteøvelser.

Fikk reaksjoner

På «Gutta-Boys Yoga» i de gamle banklokalene er det foreløpig kun tre deltagere, men de kan bekrefte at den langsomme treningen har gjort dem ikke bare sterkere, men også mer avslappede.
De har blitt myke og smidige.

– For første gang når jeg ned til tærne mine siden jeg ble født, for å si det sånn, ler Tomas Götberg.
Sammen med sønnen Joakim Götberg har han gått på «Gutta-Boys Yoga» siden i høst.
– Som snekker bruker jeg musklene mine mye, ofte i statiske posisjoner. Det har gått mye utover ryggen min, fortsetter pappa Götberg.
Men det var ikke fritt for reaksjoner fra gutta i snekkermiljøet da Tomas fortalte om yogatreningen.

Les mer om yoga og annen langsom trening i Fredriksstad Blads helgemagasin lørdag.