PST vil ikke fengsle terrorsiktet norsk islamist

Medlemmer av opprørsgruppen Nusrafronten i den syriske byen Deir al-Zor tidligere i februar. Den siktede norske 22-åringen mistenkes for å ha kjempet sammen med Nusrafronten i Syria.

Medlemmer av opprørsgruppen Nusrafronten i den syriske byen Deir al-Zor tidligere i februar. Den siktede norske 22-åringen mistenkes for å ha kjempet sammen med Nusrafronten i Syria. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste planlegger foreløpig ikke å fengsle 22-åringen som er siktet for terror i Syria.

DEL

Mannen fra Fredrikstad ble pågrepet på Gardermoen forrige fredag.

LES MER: Fredrikstad-mann siktet for terrorisme.

– Politiets sikkerhetstjeneste vurderer at det ikke er sterk nok fare for bevisforspillelse, opplyser informasjonssjef Martin Bernsen i PST til VG  fredag.

22-åringens forsvarer, John Christian Elden, skriver i en tekstmelding til VG at avgjørelsen høres klok ut.

– Det er bra at PST følger med, men siktelsen er langt over mål, skriver Elden.

22-åringen nekter straffskyld i saken.

Alvorlig skadd

Mannen skal være alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet, men tilstanden skal ikke være livstruende. Han er for tiden innlagt på et sykehus i Oslo-området.

LES MER: Journalist og forfatter Lars Akerhaug sier det radikale miljøet på Østlandet har vokst merkbart – inkludert en håndfull personer i Fredrikstad.

Den 22 år gamle norske statsborgeren har pakistansk bakgrunn og er én av rundt ti personer fra Østfold som har reist til Syria for å delta i krigen. Mannen skal ha blitt radikalisert mens han var i kontakt med det islamistiske miljøet Profetens Ummah i Norge.

Mannens tilknytning til nettverket bekreftes overfor Dagbladet. Ifølge avisen skal PST ha informasjon om siktedes radikaliseringsprosess mens han hadde kontakt med personer i Profetens Ummah.

Den siktede 22-åringen ligger nå på sykehus uten restriksjoner, og det er ingen vakter på sykehuset, ifølge VG.

Den siktede har mulighet til å motta besøk, og han skal blant annet fått besøk av den radikale islamisten Ubaydullah Hussain, som tidligere var talsmann i Profetens Ummah.

Terrororganisasjoner

Det er første gang norske myndigheter sikter en norsk statsborger for terrorhandlinger som skal ha skjedd i Syria. 22-åringen har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men skal ha vært kjent for PST.

Mannen skal fra september i fjor ha deltatt i militære aksjoner sammen med de ytterliggående islamistiske opprørsgruppene Nusrafronten og ISIL, som begge er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner.

PST har siktet mannen for terrorisme, etter straffelovens paragraf 147d, for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler, ifølge Dagbladet. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken