SV-Freddy blir yngst på Stortinget

Fra studier til tinget: Tirsdag ble det klart at Freddy Øvstegård fra SV får Østfolds utjevningsmandat.

Fra studier til tinget: Tirsdag ble det klart at Freddy Øvstegård fra SV får Østfolds utjevningsmandat. Foto:

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Med sine 22 år blir Freddy Øvstegård fra Sarpsborg den yngste representanten på Stortinget. Tirsdag ble det endelig klart at han er inne.

DEL

Valgnatten ble spennende, og det var lenge usikkert om Østfolds utjevningsmandat ville gå til KrF og Line Henriette Holten Hjemdal eller SV og Freddy Øvstegård. Aps Siv Henriette Jacobsen kunne også ha stukket av med den siste plassen fra fylket.

Men SV gjorde det så godt både på landsplan og i Østfold at det til slutt var Freddy Øvstegård som vant av de tre.

I oktober starter 22-åringen jobben på Stortinget blant landets fremste folkevalgte.

Kjenner alvoret

– Det har nok ikke gått opp for meg ennå, sier Øvstegård til Fredriksstad Blad tirsdag kveld.

– Det har vært en travel dag med mye farting og mange gratulasjoner. Det har vært veldig hyggelig. Men jeg begynner å kjenne alvoret komme nå.

En gjennomgang av de 169 personene som får plass på Stortinget etter mandagens valg, viser at sarpingen blir den aller yngste.

– Er du moden for dette?

– Ja, det føler jeg. Jeg har jobbet med politikk i sju-åtte år. Det er også viktig at unge blir representert av unge. Ungdom er veldig underrepresentert blant de folkevalgte, svarer Øvstegård.

Han har en bachelor i statsvitenskap og skulle fortsette med idéhistorie. Studiene må han nå legge på hylla.

I den andre enden av aldersskalaen befinner Aps Svein Roald Hansen (68) fra Fredrikstad seg. Sammen med partikollega Martin Kolberg blir han Stortingets eldste.

Hjemdal på arbeidsmarkedet

Av de totalt 19 utjevningsmandatene ser Ap ut til å få ett, Høyre to, SV seks, KrF fem og Venstre fem. Alle fylker skal ha ett hver. Fordelingen skjer etter en komplisert nøkkel, hvor hele landet regnes som en valgkrets.

Hvis det skjer endringer i ett fylke, med skifte av parti, vil det få betydning for hele kabalen. Øvstegård og Hjemdal måtte derfor leve i spenning til hele det nasjonale valgoppgjøret var ferdig.

På et tidspunkt skilte det ikke mer enn 66 stemmer mellom de to partiene under opptellingen mandag, men Øvstegård økte på slutten.

Sent på valgnatten erkjente imidlertid Line Henriette Holten Hjemdal at slaget var tapt. Hun gratulerte Øvstegård med seieren etter valgvaken.

– Jeg hadde jo håpet å dra dette i land, så jeg er jo ikke fornøyd. Det er krevende når vi som fellesskap ikke lykkes, selv om vi har stått på gjennom hele valgkampen, sa hun til FB sent mandag kveld.

Hjemdal vet ikke hvor veien går nå. Etter 12 år på Stortinget blir det en ny hverdag for Fredrikstad-kvinnen.

– Jeg har ingen plan B. Men jeg håper at engasjementet mitt, erfaringen jeg har fått, og arbeidskapasiteten min trengs et eller annet sted.

Artikkeltags