– Vi tar sterkt avstand til nazister og nynazismen. Vi ønsker ikke at denne grupperingen skal vokse i Norge, fastslår Vik om Den Nordiske motstandsbevegelsen.

– Ikke Frp-politikk

– Vi feide nazistene ut av vårt land i 1945 og vil ikke ha dem tilbake. Dette er ikke Frp-politikk, understreker hun bastant.

I forbindelse med den ferske meningsmålingen som er utført på vegne av Fredriksstad Blad og andre Amedia-aviser i fylket, stilles flere spørsmål enn hva innbyggerne vil stemme i stortingsvalget.

Ett av dem er hvorvidt politiet bør akseptere at motstandsbevegelsen får marsjere i Fredrikstad eller en annen Østfold-by hvis de søker igjen.

Som FB har omtalt en rekke ganger, sa politiet nei til demonstrasjonen som de ville holde her i juli.

Målingen viser at Frp-velgerne er mest positive til en slik marsj. Hele 48,6 prosent mener at politiet bør tillate det.

Nei i SV

– Jeg synes ikke det. Motstandsbevegelsen står for ytringer som vi ikke ønsker i Norge, konstaterer Anita Vik som var helt enig med politiet da de trakk tilbake tillatelsen som først ble gitt til nazimarsjen i sommer.

Fredriksstad Blad har imidlertid fremholdt på lederplass at politiets første beslutning var riktig, sett opp mot ytringsfriheten.

– Jeg kan ikke svare for hva våre velgere mener, men dette er ikke Frp-politikk. Det er klart og tydelig. Vi vil ikke tilrettelegge for slike ytringer. Det er det samme som vi sier om IS; at dette ønsker vi ikke, gjentar hun.

Les også hva Frp-Wiborg sier om ny krisemåling i Østfold.

I den andre enden av skalaen befinner SV-velgerne seg.

Her er det bare 3,8 prosent som mener at Den Nordiske motstandsbevegelsen bør få markere seg med en marsj.

– Jeg er ikke overrasket, sier Camilla Eidsvold, SV-leder i Fredrikstad.

– Handler ikke om ytringsfrihet

– Så lenge Norge har skrevet under på FN-erklæringen om at vi ikke skal tillate hat og rasistiske grupper i det offentlige rom, står det over alt annet. Jeg er helt enig med Anita Vik, fortsetter hun.

Eidsvold lar sjelden anledninger gå fra seg til å holde fanen om ytringsfrihet høyt.

Når det gjelder motstandsbevegelsen og deres ønsker om demonstrasjoner, mener hun imidlertid at det ikke kan forsvares med retten til å ytre seg fritt.

– Vi skal ha en saklig debatt. Vi skal hegne om ytringsfriheten og gjøre den ren. Vi skal kunne kritisere og være uenige. Men hat og rasistisk ideologi, uansett om det er fra ytre høyre eller ytre venstre, vil vi ikke ha, påpeker Camilla Eidsvold.

Så stor er nei til marsj-andelen blant de andre partienes velgere:

78,6 prosent av MDG-velgerne.

77,9 prosent av Ap-velgerne.

76 prosent av Senterparti-velgerne.

71,4 prosent av Høyre- og Rødt-velgerne.

65,9 prosent av KrF-velgerne.

58,8 prosent av Venstre-velgerne.