I dag fikk Seher (28) fra Fredrikstad sin debut på Stortinget

Seher Aydar (R) fra Fredrikstad var i dag på talerstolen i Stortinget for første gang.

Seher Aydar (R) fra Fredrikstad var i dag på talerstolen i Stortinget for første gang. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Seher Aydar (28) er første vararepresentant for Rødts Bjørnar Moxnes på Stortinget, og i hans fravær fikk hun tirsdag gå på talerstolen for første gang.

DEL

Fredriksstad Blad skrev under valgkampen om Seher Aydar fra Fredrikstad som var nær ved å havne på Stortinget da Rødt gjorde et knallvalg i blant annet Oslo. Hun var andrekandidat for Rødt, men partiet fikk bare nok stemmer til å få inn sin førstekandidat, Bjørnar Moxnes.

Aydar ble derimot vararepresentant, og når Moxnes i dag, tirsdag, er hjemme med sykt barn er det 28-åringen som representerer partiet på tinget.

Spurte helseministeren om Helse Sør-Øst

Tirsdag er det mange saker som skal tas opp på Stortinget, og en av dem er tilgangsstyring og informasjonssikkerhet i Helse Sør-Øst.

Det er tre uker siden Helse Sør-Øst meldte ifra om at det var oppdaget et innbrudd i datasystemene til Sykehuspartner. Tidligere har også NRK avslørt at et titalls IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa hatt tilgang og utvidede rettigheter til datasystemet til Helse Sør-Øst. Helseminister Bent Høie redegjør i dag for sikkerheten, og i den anledning var Aydar på talerstolen.

Hun holdt hun et innlegg i debatten om informasjonssikkerhet i Helse Sør-Øst, og gikk hardt ut mot den manglende kontrollen med pasientopplysninger. Hun påpekte mange har advart mot utflagging av IKT-tjenestene, og at dette har skjedd som en følge av at man har forsøkt å spare penger på en altfor viktig sak.

– Hva er grunnen til at helseministeren valgte å ikke lytte til advarslene, spurte hun fra talerstolen i dag.

Hun sa også at dette ikke kunne skje igjen.

– Utflagging og privatisering går utover pasientsikkerheten og bør derfor ikke gjentas.

Du kan se hele innlegget til Aydar på Stortingets nettsider. Bruk beta-versjonen, og spol sendingen tilbake til klokken oppe i høyre hjørne viser 11.35.00.

Interessert i politikk

Aydar har tidligere fortalt FB at hun har vært engasjert i politikk og mennesker rettigheter siden hun var ung. Hun flyttet fra Fredrikstad da hun var 19 år, men da hun fikk føre at Den nordiske motstandsbevegelsen ville holde en demonstrasjon mot den såkalte «homolobbyen» i Fredrikstad i fjor sommer ble hun sint.

– Jeg ble så fornærmet da jeg hørte om den. Jeg tenkte «hvordan kan du tro at vår by er et sted du kan marsjere med de holdningene der?», fortalte hun da.

I dag er hun engasjert i Rødt Oslo, og er partiets førstevara på Stortinget.

Artikkeltags