Langer ut mot Ap

Knut Aarbakke i Akademikerne mener Ap blander seg inn i den frie forhandlingsretten.

Knut Aarbakke i Akademikerne mener Ap blander seg inn i den frie forhandlingsretten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Akademikerne mener Ap angriper den frie forhandlingsretten.

DEL

Sammen med Senterpartiet og SV har Arbeiderpartiet foreslått at staten som arbeidsgiver skal pålegges å ha kun én tariffavtale etter neste hovedoppgjør. I årets lønnsoppgjør i staten brøt Akademikerne ut og tegnet en separat tariffavtale. Det betyr at en større del av lønna fordeles lokalt i den enkelte virksomhet.

– Jeg er sjokket over at Ap angriper den frie forhandlingsretten mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. All arv fra arbeidsbevegelsen er nå kastet over bord, sier leder Knut Aarbakke i Akademikerne til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Helt uhørt

De tre opposisjonspartiene fikk ikke flertall for forslaget om pålegge staten som arbeidsgiver å inngå en likelydende tariffavtale med arbeidstakerorganisasjonene i 2018.

Aarbakke mener Arbeiderpartiet har misforstått helt.

– Årsaken til at Stortinget får lønnsoppgjøret i staten til behandling, er at det har konsekvenser for budsjettet, sier han.

– Det er derfor helt uhørt at Ap, SV og Sp prøver å legge føringer for hvordan Kommunaldepartementet skal opptre som arbeidsgiver og hvilke avtaler som skal inngås, tilføyer han.

Fri forhandlingsrett

Knut Aarbakke sier forsøket på å gripe inn i oppgjøret er et brudd på alle konvensjoner i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) om den frie forhandlingsretten mellom partene i arbeidslivet.

Det er også et fullstendig brudd på den konstitusjonelle rollen som Stortinget har, ifølge Akademikernes leder.

– Jeg håper Arbeiderpartiet besinner seg når de får tenkt seg litt bedre om, sier han.

Reagerer på brudd

Eirin Sund (Ap) i kommunalkomiteen på Stortinget tar kritikken fra Akademikerne med ro. Hun sier at regjeringen bryter med det som har vært strukturen og prinsippene for statens arbeidsgiverpolitikk.

– Vi er ikke ute etter å blande oss inn i lønnsforhandlingene, men når regjeringen endrer strukturen på forhandlingene, må vi reagere. Lik lønn for likt arbeid står sterkt hos oss, sier stortingspolitikeren til ANB.

Sund synes det er oppsiktsvekkende at Akademikernes leder ikke forstår at politikerne på Stortinget har rett til å ha en mening om arbeidsgiverpolitikken til staten.

– Det blir vanskeligere å forholde seg til to avtaler. Det rokker ved prinsippene som har ligget fast, og da er vi nødt til å gi beskjed. Vi er bekymret for konsekvensene, understreker Eirin Sund. (ANB)

Artikkeltags