Uenighet i KrF etter at stortingsrepresentant viet homofile: Lubiana kritiserer familiepolitisk talsmann

Kritiserte KrF-politiker på Stortinget:  Lino Lubiana, KrFs gruppeleder i Fredrikstad bystyre, mener partiets familiepolitiske talsmann Geir Bekkevold ikke fulgte partiprogrammet da han viet et homofilt par. (Arkivfoto: Geir A. Carlsson)

Kritiserte KrF-politiker på Stortinget: Lino Lubiana, KrFs gruppeleder i Fredrikstad bystyre, mener partiets familiepolitiske talsmann Geir Bekkevold ikke fulgte partiprogrammet da han viet et homofilt par. (Arkivfoto: Geir A. Carlsson) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KrFs Lino Lubiana går hardt ut mot KrFs stortingsrepresentant Geir Bekkevold, som viet et homofilt par. I et leserbrev i Dagen skriver Lubiana at tilliten til Bekkevold som familiepolitisk talsmann er sterkt svekket.

DEL

KrFs partileder André Andersen i Fredrikstad sier til Fredriksstad Blad at uenigheten om ekteskap av likekjønnede ikke har gitt utslag i medlemstallet i Fredrikstad.

– Dette er en rikssak og ser ikke ut til å ha ført til ut- eller innmeldinger hos oss. Men det er ulike syn i dette spørsmålet i partiet, opplyser han. 

Styret i Fredrikstad KrF enig med Lubiana 

Andersen bekrefter at Bekkevolds vielse ble diskutert i et styremøte tidligere i måneden.

– Fredrikstad KrF støtter Lubianas syn om at det er uheldig at partiets familiepolitiske talsmann på Stortinget har viet et homofilt par, sier han.

Både Lubiana og Andersen viser til at KrF har programfestet at ekteskap skal gjelde mann og kvinne.

Mener KrF-politiker bryter partiprogrammet

Lubiana begrunner kritikken i Dagen. 

– Problemet er ikke vielsen av likekjønnede, men KrF har programfestet at ekteskap skal gjelde mann og kvinne, og Geir Bekkevold er særlig betrodd å forvalte KrFs familiepolitikk, skriver han. 

– Ved å si nei til ekteskap, fratar du ikke homofile juridiske rettigheter?

– Jeg ønsker at homofile par skal ha de samme juridiske rettigheter som de ville ha fått i et ekteskap. Vi bør utvikle ekteskapsloven slik at likekjønnedes ordning og rettigheter sikres, og at likekjønnedes troskapløfte gis i et annet borgerlig ritualet enn ved vielse og ekteskap, sier han.

Innlegget skapte reaksjoner

Lubiana skriver i innlegget at han respekterer at det er ulike syn blant prester om homofile ekteskap. 

For oss i KrF er ikke Bekkevold vår prest, men vår betrodde stortingspolitiker og familiepolitiske talsmann, og han har ved sin handling ikke ivaretatt dette ansvaret, skriver Lubiana.

– Hvilke reaksjoner har du fått etter at du skrev innlegget i Dagen?

– Jeg har fått flere reaksjoner, de aller fleste støtter synspunktene, bare en er uenig med meg, sier han til Fredriksstad Blad. 

Innad i KrF er det tydelig uenighet om vielser av homofile par. Striden blusset opp etter at Bekkevold, som også er prest i Den norske kirke, viet KrFs kommunikasjonsleder Mona Høvset og Louise-Hill Vegsund tidlig i august.

168 utmeldinger- 149 innmeldinger i KrF

Flere reagerte på at Bekkevold ikke fulgte partiprogrammet. Men KrF-talsmannen har også fått støtte. Det er delte meninger innad i partiet. 

Ifølge Vårt Land har 168 har meldt seg ut av KrF av politiske årsaker i perioden fra 6. til 28. august, mens 149 har meldt seg inn. Dette er landstall. Ekteparet har også merket reaksjonene, og har fått både kritikk og støtte.

Torsdag meldte Dagbladet at partimedlemmer har samlet inn penger til en gave til de to. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken