Vil ha Simo-monument som nytt landemerke

Støtter forslag om Simo-monument her: Anita Vik og Leif Eriksen (begge Frp) vil fremheve Simo og industrihistorien. (Foto: Øivind Lågbu)

Støtter forslag om Simo-monument her: Anita Vik og Leif Eriksen (begge Frp) vil fremheve Simo og industrihistorien. (Foto: Øivind Lågbu)

Artikkelen er over 3 år gammel

Frps Leif Eriksen og Anita Vik ber Statens vegvesen droppe å sette opp platepressen ved Simo-rundkjøringen. De vil reise et monument for Simo i stedet. De støtter initiativet til tidligere ansatte ved fabrikken.

DEL

De to Frp-politikerne stiller seg bak forslaget om et lyssatt monument i glassfiber med en kopi av Simo-logoen på toppen. Fabrikkbygningen, som brant ned i 2005, hadde et lyssatt skilt på toppen med en grønn barnevogn og røde bokstaver.

Forslaget fra vennene av den nedlagte barnevognfabrikken er sendt til Fredrikstad-politikere, Østfold fylkeskommune og Statens vegvesen ved prosjektleder Tore Veum. Vik og Eriksen er begeistret for Simo-forslaget.

– Kjent varemerke fra Fredrikstad  

Anita Vik husker godt Simo-dukkevognen fra barndommen, og Eriksen forteller at han selv ble trillet i en Simo-vogn.

– Alle i Fredrikstad som er noen år gamle har et forhold til Simo. Dette er ett av byens kjente varemerker. Mange har selv ligget i en Simo-vogn eller kjøpt Simo-vogn til barna, sier Eriksen til FB. Han har ikke sans for å plassere platepressen ved rundkjøringen.

– Platepressen blir dyr å vedlikeholde. Det er en jernkladd, som ikke er spesiell. Vi skal ta vare på verftshistorien ved tidligere FMV og bevare kraner der. Det er mye bedre å få et eget minnesmerke for Simo ved rundkjøringen enn platepressen, sier han.

Simo-bygget i 2002: Slik så fabrikken i Seutveien ut med den karakteristiske logoen på toppen. (Arkivfoto: Henrik Baardsen)

Simo-bygget i 2002: Slik så fabrikken i Seutveien ut med den karakteristiske logoen på toppen. (Arkivfoto: Henrik Baardsen)

Heter Simo-rundkjøringen

Anita Vik minner om at den nye firefeltsstrekningen har fått navnet Simo-Ørebekk.

 – Da er det naturlig at det er barnevognfabrikken som blir fremhevet ved Simo-rundkjøringen og ikke platepressen, sier Vik.

Hun var positiv til forslaget om å sette opp platepressen i en rundkjøring, da forslaget ble lansert for et par år tilbake.

– Men ideen om Simo-monumentet er langt bedre. Dette monumentet er også nærmest vedlikeholdsfritt, sier hun. 

Det er foreløpig ikke satt noen sum for hva Simo-monumentet vil koste.

– Bør stå et annet sted  

Hvis platepressen skal bevares, mener Vik og Eriksen at den bør stå et annet sted, gjerne ved tidligere Seutelven mek. verksted.

Anita Vik mener Simo-monumentet også vil minne innbyggerne om Fredrikstads rike industrihistorie, hvor Simo er ett av mange kjente merkenavn. 

– Dette er en del av industrihistorien som vi må ta vare på. Et lyssatt monument i glassfiber, med Simo-logoen på toppen, vil bli et nytt landemerke for byen, en del av vår identitet, sier Anita Vik som minner om at Simo-logoen heller ikke kan oppfattes som et reklameskilt, ettersom det ikke lenger lages og selges barnevogner med navnet Simo i Norge.

– Platepressen er mest aktuell

Prosjektleder Tore Veum i Statens vegvesen sier til FB at det er aktuelt å sette opp én utsmykning ved Simo-rundkjøringen. Han har fått tilsendt Simo-forslaget med skisser, og har foreløpig ikke truffet noen avgjørelse.

– Men jeg har forstått at det er størst interesse for å sette opp platepressen. Derfor er også denne mer aktuell som utsmykning enn et Simo-monument. Platepressen skal stå i området ved rundkjøringen, ikke i selve rundkjøringen, sier han.

Veum minner om at Simo-Ørebekk-prosjektet har en begrenset sum til rådighet. Det tilsier at det ikke kommer to utsmykninger. 

– Men det kan jo også være andre finansieringskilder for et slikt monument, sier Veum. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.