I torsdagens bystyremøte mente Høyres gruppeleder Truls Velgaard at det var fullt mulig å redusere kommunens utgifter med to prosent i året uten at det får større konsekvenser for brukerne av tjenester.

  • Les også: Fredrikstad følger oljefondet

Han minnet om at Fredrikstad har hatt en sterk utgiftsøkning de siste årene og at det ikke var snakk om å kutte, men å redusere noe av veksten.

– Vi gjør en liten omprioritering, sa han.

– For vi mener at det er noe galt med budsjettkulturen i Fredrikstad kommune.

– Besserwisser

Velgaard fremholdt blant annet at noen tjenester bør konkurranseutsettes for å få mer ut av hver krone.

Det reagerte Kari Agerup fra Arbeiderpartiet sterkt på. Hun likte ikke Høyre-toppens fremlegg om kommunal produktivitet, pengebruk og effektivitet.

– Jeg har sjelden hørt et så arrogant og «besserwisser»-innlegg. Dette er som å rette mistillit mot rådmannen. Vi har hele tiden fokus på forbedring av tjenestene. Og vi er en av de mest effektive kommunene i landet, noe vi skal fortsette å være, sa Agerup til forsvar for flertallspartienes budsjett.

  • LES OGSÅ: Ja til å overta Domkirken barnehage

– Ansvarsfraskrivelse

Hun påpekte også at Høyre må komme med klare innspill til hvordan de skal kutte 68 millioner kroner i drift i 2016.

– Det er ansvarsfraskrivelse å overlate det til rådmannen. Hvor er den politiske styringen? Vi bør få vite hva Høyre mener, tordnet Agerup.

Etter lunsjpausen ville Rita Holberg (H) forklare hvordan partiet tenker:

– Vi vil ha en mer kostnadseffektiv tjenesteproduksjon. Det kan vi få ved å organisere noe i egne kommunale foretak, slik at vi kan få mer ut av pengene. Det er det motsatte av å kutte, sa Holberg som ønsket å starte med eiendomsforvaltningen.

Høyre vil ha et kommunalt eiendomsselskap med oppgaver som eier, utbygger og bank.