SANDE/DRAMMEN: En 38 år gammel mann fra Sarpsborg og en 39 år gammel kvinne fra Drammen sitter på tiltalebenken i Drammen tingrett, tiltalt for å ha framsatt grove trusler mot flere forbipasserende i forbindelse med nakenstuntet som skjedde på fylkesvei 319 i retning Sande i Vestfold ved avkjøringen fra E18 om ettermiddagen søndag 27. november 2016.

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen i november 2016 forsøkte å stanse biler i Hanekleiva i Sande, med det som så ut som et automatvåpen i hånden.

Sexlek

I retten i dag kom det fram at de to - pluss en mann bosatt i Oslo - hadde planlagt en sexfest denne helgen i november.

Østfoldmannen tok med seg campingvognen, plukket opp de to andre på veien, før de slo seg ned i en busslomme langs Hanekleiva.

I retten forklarte de tiltalte at de skulle treffe Oslo-mannen for å leke grensevakter, slik at mannen kunne arrestere de to tiltalte. De beskrev det hele som et skuespill.

I løpet av lørdagen drakk de tre tett, og sendte festingen live til en gruppe med over 6000 medlemmer på Facebook. Dagen etter fortsatte festingen, og utpå ettermiddagen forklarer de tiltalte at de bestemte seg for å fortsette livesendingen - denne gang ute i veien.

Østfoldmannen kledde seg naken, og tok med seg softgun-geværet ut i veien.

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut av Statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud i fjor høst, sto 38-åringen og drammenskvinnen ute i og ved kjørefeltet.

Der forsøkte han å stanse forbikjørende biler, samtidig som kvinnen filmet og sende live på Facebook.

Flere varslet politiet

Ingen biler stoppet for mannen, men flere ringte politiet og varslet om situasjonen.

Den første politimannen som kom fram til stedet kjørte i sivil, og passerte mannen. Han tok oppstilling bak en sving, ba om forsterkninger og sperret trafikken. Han fortalte i retten at han oppfattet situasjonen svært truende. I mørket klarte han ikke å se om våpenet var ekte, og håndterte situasjonen som om det skulle være et ekte våpen.

– Jeg oppfattet dette som en svært truende og skremmende situasjon, sa politibetjenten.

Politiet rykket ut med store styrker, blant annet med to pansrede politibiler og helikopter. Alle politifolkene var tungt bevæpnet.

Saken fortsetter under bildet

 

Da patruljen som pågrep mannen kom til stedet, ble mannen bedt om å legge seg ned i veien og skyve våpenet unna - noe han gjorde.

Bare tull

I politibilen på vei fra stedet, ble mannen oppfattet som glad og fornøyd, og skjønte ikke at det var noe vits i å lage så mye oppstyr på grunn av noen skøyerstreker.

I retten forteller begge de tiltalte at det hele var ment som å være underholdning og gøy. De innrømmet å ha drukket tett, og forklarte det hele med «fyllerør».

I ettertid innrømmer de at dette ikke var et særlig gjennomtenkt opplegg, og at de ser at oppførselen kan har virket skremmende på noen.

To bilister som passerte stedet før politiet kom fortalte i retten at de ikke følte seg truet av mannen, men at de ble provosert av ham. De ringte begge politiet og meldte fra, fordi de mente andre kunne føle seg truet.

Ingen av de to erkjenner straffskyld.

Mannens forsvarer, Harald Ottersen, sier til Drammens Tidende at hans klient var så engasjert i filmingen og skuespillet at han ikke tenkte over at dette kunne oppfattes som truende.