Det var dramatiske scener som utspant seg i Fredrikstad sentrum da det brøt ut brann i den gamle Cewexgården. Det veltet ut røk fra mekong på gateplan, og sekunder senere kunne man se flammene spre seg oppover bygget. I løpet av kort tid var bygget overtent, og flammene veltet ut fra vinduer og tak. Sur og illeluktende røk dreve nordover i byen og det hørtes mange kinaputtlignende smell fra brannstedet. Det var de gamle takplatene som sprakk i varmen.

Samtlige nødetater var på stedet, og brannvesen fra både Sarpsborg brannvesen og Mosseregionens interkommunale brannvesen bistod i arbeidet. Siden bygget ligger midt i et ganske tett bebygget område fryktet man at brannen ville spre seg.

Det var også mange skuelystne som fulgte dramaet på nært hold.

Fryktet personskader

Man fryktet lenge at det skulle oppholde seg folk i den overtente bygningen, men innsatsleder Rolf Listrøm kunne heldigvis bekrefte at alle beboere som hadde adresse i bygget var gjort rede for.

– Brannvesenet har søkt igjennom alle etasjene og ikke funnet noen mennesker så langt, uttalte han rett før klokken 16.00.

Klokken 17:15 meldte politiet at brannvesenet fortsatt jobber med ulmebrann i noen vegger, og at gater vil bli sperret av. Politiet vil også holde vakt ved stedet i natt på grunn av faren for ras.

Loftsdelen av bygget bestod både av leiligheter, lager for beboere og fremstår nå som fullstendig utbrent. Det er registreert 10 beboere i bygget.

Totalt utbrent

Kommunen ble raskt varslet, og var i ettermiddagstimene i full gang med å skaffe nødvendig innkvartering for de 10 beboerne som er rammet av brannen.

Brannårsaken kunne ingen si noe om lørdag ettermiddag.

– Det er alt for tidlig å si noe om årsaken, men vi har satt igang jobben men å finne ut hvordan brannen har oppstått, uttalte innsatslederen til Fredriksstad Blad.

Flere biler som sto parkert langs veggen på den brannherjede bygningen fikk skader av løse takstein som ble skyllet ned av brannvesenets stigebiler.

De som er bosatt i bygget, eller som savnet noen som er bosatt i bygget, ble bedt om å samles på Quality Hotel. Der ble det opprettet en samlingsbase for de som var involvert eller rammet av brannen.

Hadde status som ulmebrann

Operasjonsleder Tom Sandberg ved Politiets Operasjonssentral informert klokken 15:40 om at brannen da hadde status som ulmebrann og at nødetatene var i ferd med å få kontroll på brannen.

På daværende tidspunkt var det i forhold til Folkeregistret én person som det var gjort rede for på adressen.

Brannvesnet jobbet på spreng med å få kontroll på stedet, samtidig som det ble satt opp veisperringer på forskjellige steder i sentrum. Blant annet i gågaten. Fredrikstadbrua ble også stengt som følge av brannen.

Politiet vurderte evakueringer, underveis.

– Vi vurderer å evakuere hotell City og stenge Torvbyen på grunn av røkutviklingen, uttalte politioverbetjent Thor Arild Hansen da det stod på som verst. Han ba folk om å holde seg borte fra sentrum.

Torvbyen meldte like etter de da hadde stengt Domus i kjøpesenteret på grunn av røkutviklingen.

Utrykningsenhetene mobiliserte store styrker da det brøt ut brann i Cewex-gården. Alle beboerne er gjort rede for, sier politiet.