Denne veien blir stengt for biler når Plensa-skulpturene kommer

STENGES: Når Plensas tre kvinnehoder kommer på plass, blir Biblioteksparken utvidet helt frem til skulpturene og Phønixbrygga stenges for biler. 
(Illustrasjon: Jaume Plensa)

STENGES: Når Plensas tre kvinnehoder kommer på plass, blir Biblioteksparken utvidet helt frem til skulpturene og Phønixbrygga stenges for biler. (Illustrasjon: Jaume Plensa)

Artikkelen er over 3 år gammel

Grøntområdet blir større og bilene på Phønixbrygga blir borte når Biblioteksparken skal utvides.

DEL

–Det er veldig godt de dagene vi vedtar å fjerne vei. Da er vi der vi bør være, sa Camilla Eidsvold (SV) da planutvalget denne uka ga dispensasjon fra kommunedelplanen for å utvide parken og fjerne bilveien mellom Strandpromenaden og Phønix gate.

Endret planene

Når Jaume Plensas tre kvinnehodeskulpturer settes opp på Phønixbrygga, blir også Biblioteksparken utvidet. Grøntområdet vil bli trukket nærmere kaikanten og det vil bli anlagt gangveier både i den nye parkdelen og i dagens park. Meningen er at veiene skal danne klare akser gjennom parken.

Plensa-skulpturene har ført til at den opprinnelige planen for parkområdet er tegnet om. På grunn av skulpturene, vil det nå bli laget en overgangssone mellom bryggepromenaden og parken, der skulpturene får stå på et hardt dekke. I den nye parkdelen skal det også settes opp tidsriktig belysning. Parkavdelingen har landet på den såkalte Oslolykta, som er ifølge beskrivelsen av tiltaket ligger nær den originale armaturen fra 1926.

– En kjempespennende sak

Camilla Eidsvold var ikke den eneste som jublet da planutvalget innvilget dispensasjon for den utvidede parken. 

– Dette er spennende. Vi åpner opp et areal som har vært en grå flate. Nå blir det grønt med grusganger og etter hvert innslag av litt kunst. Det er en kjempespennende sak – jeg tror vi har landet på en god løsning, sa Elin Tvete (Sp).

– Det er veldig gledelig at vi får mer grøntarealer i sentrumsnære områder. Det er nydelig område som kommer til å bli kjempefint med gammeldagse lykter og det hele, og området er mye større enn jeg i utgangspunktet trodde. I løpet av de to, tre, fire siste årene synes jeg parkene våre er blitt veldig mye finere og penere, sa Lisbeth Sandbæk (Ap).

SLIK SKAL DET BLI: Slik er den nye, utvidede Biblioteksparken tegnet med gangveier og grøntareal som strekker seg helt bort til Plensa-skulpturene som skal settes opp. (Tegning: Fredrikstad kommune)

SLIK SKAL DET BLI: Slik er den nye, utvidede Biblioteksparken tegnet med gangveier og grøntareal som strekker seg helt bort til Plensa-skulpturene som skal settes opp. (Tegning: Fredrikstad kommune) Foto:

– Vi rev et skur for å åpne mot biblioteket og parken. Det vil bli enda bedre nå som vi får fjernet veien. Jeg håper at det ikke kommer andre hindringer i veien for det, sa Inger Christine Apenes (H).

Kritisk til kunsten

Henning Aall (MDG) var også glad for mer park, men hadde kritiske bemerkninger både til at «Phønixskuret» bak biblioteket ble revet og til kunsten som skal settes opp.

– Vi er selvfølgelig glade for byparker og mer grønt i byene. Det er viktige fremtidselementer. Men vi mener det kunne vært gjort samtidig som vi beholdt skuret. Når det gjelder valg av kunst, hadde det vært mye mer hyggelig om vi kunne brukt lokale kunstnere som kunne laget noe originalt fremfor den masseproduserte kunsten som vi vil få, sa Aall.

– Jeg minner om at kunsten er en gave og ikke noe annet enn det, repliserte Camilla Eidsvold (SV). Som Fredriksstad Blad har omtalt tidligere, dreier det seg om tre 4,5 meter høye kvinnehoder i støpejern tegnet av Jaume Plensa. Kunstneren har selv valgt å plassere dem på Phønixbrygga.

Ingen ser behovet for veien

Ingen av politikerne tok til orde mot at den lille veistubben i løpet av neste år blir gjort utilgjengelig for biler. Heller ikke rådmannen ser behovet for veien:

«Ut ifra dagens situasjon og de forholdene som er beskrevet, kan det ikke sees at det skal være behov for å opprettholde Phønixbrygga som gjennomfartsvei», heter det i rådmannens vurderinger.

Det var et enstemmig planutvalg som innvilget dispensasjon. Selve plasseringen av og oppsettingen av de tre kvinnehodene, vil politikerne få på bordet som en egen sak på et senere tidspunkt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken