Byferga får Plankebærerprisen for 2017

FÅR PRIS: Byfergene er årets plankebærer. Ordfører Jon Ivar Nygård tok imot prisen på vegne av Fredrikstad kommune. Her er han med Runar Helgesen som er trafikkleder ferge i Fredrikstad kommune og Dag Solheim.

FÅR PRIS: Byfergene er årets plankebærer. Ordfører Jon Ivar Nygård tok imot prisen på vegne av Fredrikstad kommune. Her er han med Runar Helgesen som er trafikkleder ferge i Fredrikstad kommune og Dag Solheim. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Byferga har vært med på å sette Fredrikstad på kartet, sa Dag Solheim da Plankebærerprisen for 2017 ble delt ut fredag formiddag.

DEL

Prisen tildeles til noen eller noe som har gitt Fredrikstad stor oppmerksomhet på en positiv måte i året som har gått. Det siste året har byfergene blitt hyllet, og folket i Fredrikstad har uten tvil trykket gratistilbudet til sine bryst siden satsningen startet i 2013.

– Det var komitemedlem Lars Nordbø som først lanserte byfergene som en mulig vinner. Vi tror de har gjort mye for byen, og at de er den største markedsføringen for byen i dag, sier Dag Solheim.

Takket brukerne

Ordfører Jon-Ivar Nygård tok imot prisen på vegne av Fredrikstad kommune, og han syntes det var stas med pris.

– Det er mange som jobber med byfergene, og jeg må takke dem, men jeg må også takke alle som bruker fergene gjennom hele året.

I 2013 økte antall reisende med i underkant av en halv million. I 2014 og 2015 var det drøye 900.000 reisende, og 1,24 millioner i 2016. Tallene for 2017 viser over 1,3 millioner påstigninger.

SPRELL: «Fergesjef» Frode Samuelsen og turistsjef Maya Nielsen har funnet på flere sprell for å promotere fergene. Det har skapt blest om fergene både i og utenfor byen.

SPRELL: «Fergesjef» Frode Samuelsen og turistsjef Maya Nielsen har funnet på flere sprell for å promotere fergene. Det har skapt blest om fergene både i og utenfor byen. Foto:

Attraktive ferger i attraktiv by

Da Fredrikstad 31. mai i fjor ble kåret til Norges mest attraktive by spilte byfergene en viktig rolle. I juryens begrunnelse trakk de frem den unike satsingen på byfergene, og mente det var et av de områdene byen utmerket seg på.

– Gratis kollektivtransport med byferga er et innovativt grep for å øke bruken og oppslutningen om byen. Deltagerbasert budsjettering gir økt lokaldemokrati, og generell satsing på sentrum har gjort juryen valgte Fredrikstad, sa juryleder Erling Dokk Holm den gangen.

FB skrev i etterkant av prisen at gratisfergene gjør Fredrikstad til landets mest attraktive by. Utfallet av kåringen har også plankebærerkomiteen lagt vekt på i sin avgjørelse.

– Vi tror fergene hadde mye å si for prisen, og dem som fant på at dette skulle være gratis er genier, sa Solheim.

– Det er første gangen vi gir prisen til en ting, men det er også den tingen som er mest positiv for markedsføringen av byen i dag. Gratis byferge er en drøm som går i oppfyllelse, og dette er i tillegg bare begynnelsen, la han til.

Deles ut for 22. gang

Når Byferga får prisen fredag er det 22. gang den deles ut. Det er Fredrikstad bryggeriets Venner i samarbeid med Hansa Borg Bryggerier som deler ut prisen. Den første som mottok prisen i 1996 var Egil «Drillo» Olsen. I 2016 var det Anno som mottok den prestisjefulle prisen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken