Gå til sidens hovedinnhold

På jakt etter lyset

Artikkelen er over 13 år gammel

48 elever fra Borge og Haugeåsen ungdomsskole skal opp og studere fenomenet i Hessdalen. De gleder seg til den opplysende turen.

Lysfenomenet i trønderbygda, ikke så langt fra Røros, skal studeres av tiendeklassene.
De både gleder og gruer seg.
Pia Steinsvik fra Borge ser frem til et avbrekk.

Skrekk og fryd

– Det er en blanding av skrekk og fryd. Vi skal jo på tur, men også jobbe. Jeg tror det verste blir å snu døgnet etter at turen er ferdig. Vi skal tross alt studere fenomenet om natten, sier Pia.
Hun aner at det blir både slitsomt og moro.
Elin Christiansen er nervøs for å bruke utstyret. Saken er nemlig den at de skal få støtte og opplæring fra studenter som er på plass. Og det er også utenlandske forskere på plass.
Men mest spennende blir det kanskje å treffe elever fra en annen skole. De skal nemlig sove sammen i samfunnshuset i Hessdalen, eller så blir det et liv i lavvo eller telt ute ved utkikkspunktene mens det spesielle lyset fyker over himmelen.
– Vi har fått program for turen, og vi er delt inn i grupper som beskriver hvem som skal gjøre hva, forklarer Silje Marstad.
Hun tror det skal gå bra å være sammen med ungdommene fra Haugeåsen.
– Det ordner seg nok, bare vi får plass bak i bussen, sier hun med et flir.

Skal se lyset

Tre av guttene som skal være med fra Haugeåsen er Hans Marius Øyen, Michael Endré Syversen og Simen Ianke Hauge.
– Dette er en opplevelse som vi trolig bare får oppleve en gang i livet, sier Simen. Mandag reiser han og klassekompisene nordover.
Trioen er enige om at det er lysfenomenet som lokker mest. Siden lyset ble diskutert første gang har det vært teorier om UFO-er og andre gode forslag. Det viser seg at det er en helt logisk forklaring. Det handler om lys og energi.
– Det er jo spennende å spørre hvorfor det er der og hva det er. Vi har sett på instrumentene, og skal få en ny gjennomgang når vi kommer dit, forklarer guttene.
Elevene skal i løpet av uken dokumentere hva de ser, ved hjelp av pc, kamera og målinger i jord og luft.

100 elever

Pedagogisk kontor i kommunen er sammen med Høyskolen i Østfold med som medspillere, og årets vitenskapscamper løper fra 8. til 19. september. Da har 100 elever fra Fredrikstad og Sarpsborg vært på stedet og opplevd noe helt annerledes.
Der ligger det masse informasjon om oppdagelsene som er gjort siden 1981 da fenomenet ble oppdaget. Siden den gang har Hessdalen vært hyppig besøkt. Tidsrommet for å få beste opplevelser er på denne tiden av året.
Vil du vite mer om fenomenet, kan du søke deg til http://hessdalen.hiof.no.

Kommentarer til denne saken