Øye for synstrening

Først da Ann Helen Grande startet med synstrening hos optiker Ane Christine Rudi Gundersen forsvant den daglige hodepinen. ALLE FOTO: ERIK HAGEN

Først da Ann Helen Grande startet med synstrening hos optiker Ane Christine Rudi Gundersen forsvant den daglige hodepinen. ALLE FOTO: ERIK HAGEN

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Det du ser på disse bildene er fysioterapi for øyemusklene.

DEL

Verken briller eller annen behandling hjalp Ann Helen Grande. Først da hun startet med synstrening forsvant den daglige hodepinen.

Hvilte hver ettermiddag

– Siden jeg jobber i barnehage, bruker jeg nok øynene mine mer enn mange andre. Hver dag etter jobb måtte jeg legge meg i et mørkt rom, fordi jeg hadde så vondt i hodet, sier Grande.
25-åringen fant etter hvert ut at de daglige smertene måtte skyldes at noe var galt med øynene.
– Men da jeg tok en synstest, var det ingenting som forklarte hodepinen, sier Grande.
Hun var ofte svimmel. Kunne ikke huske med ungene i barnehagen. Glemte ofte det hun hadde lest – når hun i det hele tatt orket å ta frem en bok. Og når hun så på tv, brukte hun kun ett øye – ubevisst trakk den andre øyet seg vekk.
– Det eneste jeg visste var at noe måtte gjøres. Jeg kunne ikke leve slik.

Mange muskler

– Dette er en solskinnshistorie, smiler optometrist Ane Christine Rudi Gundersen hos Interoptik S. Gangestad.
Det var hun som oppdaget at Ann Helen Grande slet med samsynet, og la derfor opp et eget treningsopplegg for henne. Et opplegg bestående av praktiske øvelser både hjemme i sofaen og via internett.
Samsyn betyr at hjernen bruker inntrykk fra begge øynene samtidig. Samsyn er nødvendig for å ha et godt dybdesyn, for eksempel når vi skal vurdere hvor langt borte en gjenstand er. For at vi skal ha samsyn, må øynene imidlertid peke samme retning.
– Godt syn er avhengig av to typer muskler. Det er muskler som er festet til linsen i øye som gjør at vi ser klart. I tillegg er det seks muskler som er festet til hvert øye som styrer øynenes bevegelser, og gjør at øynene fokuserer på det samme punktet. Disse musklene kan bli forstyrret av stress og feil bruk, men kan også ha en medfødt svikt, forklarer Gundersen.

Kontrollert trening

I ett halvt år nå har Ann Helen Grande trent opp sine øyenmuskler. Hun er snart ferdig med det spesiallagede programmet til Interoptik, TrainYourEyes.
– I starten klarte jeg ikke engang én øvelse før jeg ble svimmel. Nå klarer jeg flere. Og kan holde på i nesten 15 minutter, sier Ann Helen Grande.
– 15 minutter om dagen er nok, skyter Gundersen inn.
Hun forteller at deltagerne i treningsprogrammet går fast til optometrist – hvor de hver gang får nye øvelser i hjemmelekse. Konsultasjonene er cirka hver fjortende dag.
– Dette er ikke noe man kan gjøre på egen hånd uten oppfølging, presiserer Gundersen.

Ikke vidunderkur

Grande er flittig. Hver dag trener hun øynene. Og det nytter ikke jukse – i alle fall ikke når det gjelder øvelsene som er på nettet. Optometrist Gundersen kan nemlig gå inn med egen kode og se hvor ofte Ann Helen Grande trener.
I et drøyt år har Interoptik S. Gangestad drevet med syns-trening.
– Så dette er forholdsvis ferskt. Nå har vi 10 kunder som er med i et treningsprogram, sier Gundersen.
Og legger til:
– Dette er ikke et mirakelprogram som kan løse alle former for synskorreksjon. Programmet kan ikke trene opp skjeling eller synsevne, slik at for eksempel en veldig nærsynt person plutselig kan slippe brillene.
Men en snev av mirakel mener Gundersen det likevel er. Det er ikke bare Ann Helen som har fått en bedre hver-dag.
En av hennes kunder er en 10 år gammel gutt som tidligere strevde på skolen og hadde konsentrasjonsvansker. Derfor ble han fort urolig. Hver dag måtte moren sitte og peke på ordene han skulle lese i hjemmelekse.

Leser selv

– Nå leser han helt selv. Han har fått en enorm selvtillit og hele familien sier at hverdagen er blitt lettere. Det er rart, ingen barn er til synsundersøkelse før de begynner på skolen. De skal lære å lese, men ingen vet om barnet har problemer med synet. Dårlig samsyn kan ha en sammenheng med lese og skrivevansker, sier optometrist Gundersen.
PS! Før OL trener skiskytter Frode Andresen øyet flere ganger i uken (ifølge Aftenposten) med de samme øvelsene som Ann Helen Grande nå bruker. Det er blitt bronse til Frode hittil.
Og gull for Ann Helen.

Artikkeltags