Gå til sidens hovedinnhold

Mann dømt til 15 års forvaring for overgrep

Artikkelen er over 5 år gammel

En 35 år gammel mann er i Fredrikstad tingrett dømt til 15 års forvaring for overgrep mot tre barn, blant dem sin egen stedatter.

Retten har funnet mannen skyldig i å ha begått flere titalls overgrep mot stedatteren over en periode på tre år, fra jenta var fire år gammel.

I tillegg er mannen dømt for overgrep mot to andre barn, blant annet stedatterens venninne, og en gutt som var elleve år da overgrepet fant sted. Han er også dømt for trygdebedrageri. Overgrepene har blant annet skjedd i Fredrikstad, i Buskerud og på Tenerife.

Mannen bestemte seg for anke dommen med en gang han ble gjort kjent med den onsdag ettermiddag, melder NRK.

– Han mener dommen er uriktig og at han ikke har begått de handlingene han er domfelt for, sier mannens forsvarer Jørgen Mowinckel.

Pedofil

De sakkyndige som har observert mannen, slår fast at han er å anse som pedofil og at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse. I retten erkjente mannen ingen av overgrepene og bagatelliserte det han var tiltalt for. Av totalt 18 risikoområder mannen er vurdert etter, mener de sakkyndige at mannen oppfyller 12 og at det derfor er fare for nye overgrep

Mannen har tre tidligere dommer på seg for overgrep mot barn, noe som også er tillagt særlig vekt på for å idømme mannen forvaring.

– Retten står overfor en mann som nå får sin fjerde dom for seksuallovbrudd og kan ikke basere seg på at den alternative fengselsstraffen kan «anses tilstrekkelig til å verne samfunnet», skriver dommer Tina Bergstrøm i dommen.

Ble «friskmeldt»

Den dømte hadde i flere år gått til terapi hos psykolog Thore Langfeldt, som hadde friskmeldt mannen. Dette førte til at en bekymringsmelding fra en av 35-åringens tidligere kjærester i 2012 ble henlagt av barneverntjenesten og overgrepene av stedatteren kunne fortsette.

På grunn av dette tilkjennes stedatteren en særlig høy oppreisningserstatning på 350.000 kroner:

– Retten ser det slik at oppreisningserstatningen til stedatteren også skal kompensere for at hun er blitt sviktet av det offentlige, står det i dommen.

Utnyttet

Retten beskriver saken som alvorlig og skriver at det er få tidligere saker å sammenligne med. Barna har vært utsatt for overgrep over tid og ble satt under press for ikke å fortelle det til noen.

– Retten ser det som ytterligere skjerpende at tiltalte utnyttet et lite barns gudstro til å holde henne fra å fortelle om det, skriver dommeren om overgrepene mot stedatterens venninne.

Minstetiden av forvaringsstraffen er av retten satt til ti år.

(©NTB)