– Jeg vil bare si med en gang at jeg ikke vil fremstå som surmagra. Jeg er veldig positiv til riding, og har drevet med det selv. Men rytterne må ta ansvar, slik at stiene ikke blir fulle av møkk og helt ufremkommelige.

Det sier Stein Walle, leder i Byens marker velforening.

Gjelder prinsessen også

– Dette er jo en gjenganger. Jeg vet at vi må finne en måte å bruke friområdene sammen på, men det er stor slitasje, og tidvis mye hestemøkk i disse områdene. Jeg har flere ganger sendt brev til kommunen med spørsmål om de kan sette i stand stien, men hører ingenting. Nå vil jeg gjerne be rytterne i området ta mer hensyn, sier Walle.

Han understreker at han ikke peker på det store ridesenteret ved Bekkevoll.

– Det er mange små og større staller i Torsnes, så her har alle et ansvar. Jeg tror til og med prinsesse Märtha Louise bruker disse områdene, så det gjelder henne også, sier han.

 

Men det er ikke bare møkka som opptar Walle. Han mener kommunen må komme på banen før spesielt kyststien på Øra «går i oppløsning».

– Flere steder, og spesielt i bakker hvor hestene må ta litt fart, er det nesten ufremkommelig. Her må kommunen ta ansvar og sette stien i stand. Det er dyrt å vente til den er helt ødelagt, sier Walle.

Infoskilt til rytterne

Tone Aas er grenleder for distanse i Fredrikstad Rideklubb, og datteren har hest i en av de mindre stallene i Torsnes.

– Vi har jobbet med dette lenge, og var senest i august i møte med kommunen, idrettslag, lokalsamfunn, stisyklister, skiklubb og hestesport i forbindelse med plan for idrett, friluftsliv og marka. Der jobbet vi for å få en enighet i hvordan vi skal få samhandling om bruk av markaområdene, slik at alle får dekket sine behov. Dette arbeidet vil fortsette med flere møter fremover, sier hun.

Blant annet har de sammen med kommunen utarbeidet et informasjonsskilt som nå henger i alle staller, der det blant annet opplyses om at man skal fjerne møkka på ridetur.

 

– Jeg har selv gått etter min datter flere ganget og sparket bort møkk. Det er naturligvis mange ryttere som bruker områdene, men vi har skjermet inn og informert tydelig, senest nå på sensommeren. Jeg sjekket også en ekstra runde med kommunens representant for lysløyper og marka i parkavdelingen om han hadde fått inn noe mer klager i det siste, men han sier også at det har vært veldig stille og lite klager de siste årene. Det er positivt, men skulle andre ha annen oppfatning så håper jeg de tar kontakt og gir beskjed, som vi har blitt enige om, sier Aas.

 

– Det eneste middelet er dialog

I lysløypa på Østsiden, som også brukes av ryttere, driver en pensjonistgjeng fra Begby med ukentlig vedlikehold. Men leder i Begby lokalsamfunnsutvalg, Stig Henning Bache, sier at hestesport i løypa naturligvis sliter på stien.

– Spesielt hestemøkk i løypa er jo ikke populært, men det er det ikke så mye av. Men tunge hester i det bratte terrenget gjør jo at det må mye vedlikehold til. Men jeg tror det eneste middelet her er dialog, slik at vi alle kan bruke friområdene sammen, sier han.