Østfoldrekord

STOLT LAKSEFISKER Armene strekker ikke til når Jim-Arne Olsen fra Hafslundsøy skal vise lengden på den laksen som han fanget i Enningsdalselva. Foto: Bård Halvorsen

STOLT LAKSEFISKER Armene strekker ikke til når Jim-Arne Olsen fra Hafslundsøy skal vise lengden på den laksen som han fanget i Enningsdalselva. Foto: Bård Halvorsen

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Dette er trolig den største laksen som er tatt med stang i Østfold. Sarpingen Jim-Arne Olsen (42) gjorde varpet i Berbyelva.

DEL

– Det ble danset litt krigsdans i skogkanten, ja, ler Jim-Arne Olsen.
Natt til 17. mai var læreren fra Sarpsborg på fisketur i Berbyelva, også kalt Enningdalselva. Vassdraget strekker seg fra innsjøen Bullaren i Sverige til Iddefjorden i Halden kommune.
Med ett nappet det, og kampen med fisken tok til. Olsen, som er en meget dreven sportsfisker, antok først at fisken veide 8-10 kilo.
– Men da den etter cirka ti minutter la seg på siden nede i elvevannet, kunne jeg se at det var en sværing. Han fikk en kamerat til å fungere som klepper. Da fangsten ble halt på land, trodde de knapt sine egne øyne.
Tre timer senere ble kjempelaksen veid til 17,7 kilo. Blodtapet tatt i betraktning var vekten antagelig nesten 18 kilo i levende tilstand.
Så vidt vites, har Olsen tatt den største laksen på stang i moderne tid i Østfold. Ifølge sa.no er rekorden for stangfiske i Ågårdselva, fylkets mest kjente lakseelv, på 17,5 kilo (tatt av Stein Kristiansen).
Nå er Olsen selv på ingen måte ukjent med store fisker. I 2001 tok han en drøyt 15 kilo tung laks i Glomma, og senere samme år en laks på 13,2 kilo i Berbyelva. Begge disse to henger utstoppet i trappeoppgangen hjemme.
Derfor antok han at det ville bli en forhandlingssak med samboeren om han også skulle få stoppe ut rekordfisken.
– Men før jeg kom så langt, viste det seg at hun hadde lest om fangsten på vg.no. Hun kom hjem med blomster, og tillatelse til utstopping ble innvilget straks. Så i fremtiden kan jeg betrakte sværingen fra Berbyelva hver gang jeg drar på jobb, sier en tilfreds sportsfisker fra Hafslundsøy.

Artikkeltags