Gå til sidens hovedinnhold

Østfold, Akershus og Buskerud samles i region Viken

Artikkelen er over 4 år gammel

Østfold, Akershus og Buskerud har kommet fram til en fellesplattform som skal danne regionen Viken.

Det melder Østfold fylkeskommune selv i en pressemelding som er sendt ut torsdag ettermiddag. Vestfold har tidligere vært med i forhandlingene, men trakk seg ut. Dermed blir det kun Østfold, Akershus og Buskerud som samler i regionen de har valgt å kalle for Viken.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har kommet i mål med forhandlingene. Dette er en god avtale for både Østfold og de to andre fylkene, sier fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth.

Sammen med Anette Solberg og Roger Ryberg, fylkesordførere for henholdsvis Akershus og Buskerud skrev under på den historiske sammenslåingsavtalen torsdag 3. november.

I pressemeldingen står det at avtalen blant annet legger til grunn at Akershus/Oslo får regionshovedstaden i Viken, at Buskerud får rundt 130 nye arbeidsplasser og at Østfold får fylkesmannsembetet og ansvar for plan, miljø og næringssaker.

Selv om avtalen nå er underskrevet vil en ny region først være oppe å gå i 2020. I desember må først de tre fylkestingene fatte vedtak om en endelig sammenslåing eller ikke. Deretter skal regjeringen legge frem sitt forslag til ny kommune- og regionstruktur våren 2017, før en eventuell sammenslåingsprosess vil begynne. Det betyr at en eventuell ny region som fylkesordførerne har blitt enige om kan være oppe å gå.

En fylkessammenslåing vil ikke påvirke skoleprosjekter, som for eksempel bygging av ny Frederik II. vgs på Værste.

Kommentarer til denne saken