Gå til sidens hovedinnhold

Borgeelever best på fremtidsenergi

Artikkelen er over 3 år gammel

Fire elever fra Borge ungdomsskole gikk helt til topps i energicamp-finalen i Østfold. De vant med sin idé om en serie flytyper, alle drevet av fornybar energi, blant annet solenergi.

Vinnerlaget besto av Gaith Hmood, Mohammed Abdirisak, Alan Baroshki og Sheran Ahmod, alle elever ved 9. trinn på Borge ungdomsskole.

Utviklet ideen

– Den første ideen vår var å sette treningssykler inn i flyet og få dem til å produsere nok strøm til å drive flyet, men etter å ha satt oss inn i hvor mye energi et fly faktisk bruker, kom vi på at flyet heller kunne ha solceller på vingene og benytte vindkraft for å få nok energi til å fly, sier Sheran Ahmod.

Guttene ser for seg tre ulike flytyper, et lite for VIP-er, et litt større for turer mellom byer i Sør-Norge og et stort passasjerfly som kan fly lange distanser.

Energicamper i skolen

Gjennom skoleåret 2017/2018 har Ungt Entreprenørskap og Østfold Energi holdt energicamper på Vestbygda ungdomsskole, Borge ungdomsskole, Rygge ungdomsskole og Rødsberg ungdomsskole.

Fra disse skolene kvalifiserte det seg sju grupper til den store finalen.

– Til sammen har mer enn 450 elever vridd hodene sine for å fremme innovative og gjennomførbare løsninger som vil bidra til en mer miljøvernfremtid for oss alle, sier kommunikasjonsrådgiver i Østfold Energi, Tone Sundnes Reiten i en pressemelding.

Fornybar energi

Elevene fikk i å oppgave å komme opp med en bærekraftig idé som enten bidrar til et redusert forbruk for lokalsamfunnet, eller som fører til at vi bytter ut fossile energikilder med fornybar, bærekraftig energi.

Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi, tror den teknologiske utviklingen vil gå fortere enn det man så for seg for få siden.

– Når det gjelder vinnergruppas bidrag, gjenstår det nok en del arbeid før ideen kan settes ut i livet i stor skala, men både forskningsmiljøer og flyindustrien tror at fly drevet på strøm vil være realistisk innen 20 år, sier han.

Kommentarer til denne saken